UPDATE: Dit artikel is verouderd. Alle tips en informatie rondom het verhuren van je (zelfstandige) woonruimte kun je hier terugvinden op Kamernet: Tips voor verhuurders / regels en contracten en tips voor het verhuren aan buitenlandse studenten.

Een woonruimte verhuren kan soms erg lastig zijn. Vooral als je je woonruimte gaat verhuren aan een buitenlandse student. Vaak is er sprake van veel onwetendheid, een taalbarrière en lange afstandscommunicatie. Hoewel dit ingewikkeld klinkt, hebben buitenlandse studenten toch een groot aandeel in ons land. Er zijn namelijk zo ongeveer 90.000 buitenlandse studenten in Nederland. Je zou het dus als een soort gat in de markt voor verhuurders kunnen noemen. Buitenlandse studenten hebben namelijk een grote behoefte aan onderdak en zijn vaak bereid meer te betalen. Hoewel de regels voor verhuren aan deze groep niet veel anders zijn dan verhuren aan Nederlandse studenten, is het toch fijn om een paar dingen in gedachten te houden. Vandaar dat Kamernet je enkele essentiële tips geeft over het verhuren aan buitenlandse studenten.

 1. Wees helder in de communicatie voor
  Buitenlandse studenten regelen vaak vanuit het land van herkomst hun woonruimte. Hierdoor kunnen ze niet langskomen om een gesprek aan te gaan of een contract te tekenen. Het is zeker handig om alles eerlijk en helder te vertellen aan de persoon die wilt huren. Denk bijvoorbeeld ook aan huisregels, extra kosten en mogelijke kwaaltjes aan de woning.
 2. Regel een Skype-gesprek met de huisgenoten
  Komt de buitenlandse student in een studentenhuis? Dan is het wellicht handig om een groepsgesprek met de toekomstige huisgenoten te organiseren. Zo weten de huisgenoten ook waar ze aan toe zijn, maar ook de nieuwe huurder.
 3. Maak een video van de woonruimte
  Door de afstand kan de nieuwe huurder de kamer minder goed beoordelen. Een video van de woonruimte is soms zelfs minder moeite dan foto’s maken en is makkelijk verstuurd over het internet.
 4. Vertaal het contract
  Om ervoor te zorgen dat beide partijen op één lijn zitten, is het verstandig om in een gemeenschappelijke taal te communiceren. Vaak kunnen buitenlandse studenten voldoende Engels om een contract te begrijpen en te tekenen. Indien je zelf moeite hebt met Engels, kun je altijd het contract bij een notaris of tolk vertalen. Hier kun je een voorbeeld van een huurcontract in het Engels vinden.
HEB JIJ EEN WOONRUIMTE TE HUUR? HIER KUN JE ‘M DIRECT OP KAMERNET PLAATSEN!

Meer tips voor verhuren? Bekijk ook deze artikelen:

TIPS VOOR VERHUREN: WAT STAAT ER IN EEN HUURCONTRACT?
TIPS VOOR VERHUREN: HOE BEPAAL JE DE HUURPRIJS?
TIPS VOOR VERHUREN: HET ONDERHUREN VAN JE KAMER