Heb jij een gerenoveerde woning die nu een (vrijwel) energie neutrale woning of nul-op-de-meter woning is? Dan mag je vanaf later dit jaar een energieprestatie vergoeding aan huurders vragen. Bij zo’n woning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energie opwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via de energieprestatie vergoeding kan de verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden.

Wil jij een kamer, studio of appartement verhuren? Plaats je advertentie dan gratis op Kamernet en bereik duizenden relevante woningzoekers! 

De Eerste Kamer heeft op 17 mei 2016 ingestemd met een wetsvoorstel hierover van de ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie). De aangenomen wet geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen via de energieprestatie vergoeding kunnen terugverdienen. Het biedt daarnaast voor de huurder duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie.

In het Energieakkoord is afgesproken dat de sociale huurwoningen van woningbouwcorporaties in Nederland in 2020 gemiddeld energielabel B zijn. Om dit te bereiken zijn grote renovaties van woningen nodig. De aangenomen wet is daarmee ook een stimulans voor innovatie en werkgelegenheid in de bouw.

Gerelateerde artikelen:

DE NIEUWE HUURWET: DIT GAAT VERANDEREN
TIPS VOOR VERHUREN: HOE BEPAAL JE DE HUURPRIJS?
TIPS VOOR VERHUREN: VERHUREN AAN BUITENLANDSE STUDENTEN
Bron & Bron