Nu de zomervakantie is afgelopen is het (helaas) weer tijd om aan de studie te denken. Misschien ga jij wel een nieuwe studie beginnen of start jij in een nieuw collegejaar. In beide gevallen is het fijn om je goed voor te bereiden. Wij geven je tips hoe jij dit kunt aanpakken.

Voorbereiding

Waarschijnlijk heb jij de open dag van jouw toekomstige school al bezocht en weet jij waar de locatie is. Toch kan het een idee zijn om in de vakantie nog eens de route af te leggen naar jouw school. Op deze manier weet jij hoelang jouw reistijd is en kom je de eerste dag op tijd. Kijk eens of jouw school een studievereniging heeft. Zo kom jij snel in contact met jouw mede studiegenoten.

Planning

In de zomervakantie had jij misschien wel ontzettend veel tijd, maar een studie slokt je tijd op. Naast je studie heb of wil je misschien wel een bijbaan en wil je daarnaast ook een sociaal leven hebben. Waarschijnlijk heb jij je rooster al ontvangen voor de eerste paar weken van dit collegejaar. Dat is hartstikke fijn, want zo kun jij al een planning voor jezelf maken! Een planning is ideaal om chaos te voorkomen. Hiermee krijg jij een duidelijk overzicht van alle activiteiten. Studie is uiteraard prioriteit, maar plan ook je (eventuele) bijbaan en sociale activiteiten in. Zo weet je ook hoeveel jouw studentenleven ongeveer kost en hoeveel je aan maandelijkse kosten en inkomsten hebt. Check ook eens hoeveel het studentenleven gemiddeld kost.

Schoolbenodigdheden

Zoek alvast uit wat voor boeken jij nodig hebt. Bij elke studie krijg je meestal van te voren een boekenlijst. Let op! Schaf niet meteen al je boeken aan. Vaak heb je niet eens al je boeken nodig of kun je ze tweedehands voor minder kosten vinden. Misschien ken jij nog wel iemand uit jouw sociale kring die jouw benodigde boek(en) heeft en deze zelf niet meer nodig heeft. Of ga ouderwets naar de (school)bibliotheek.

Zorg er daarnaast voor dat je thuis een opgeruimde studieruimte hebt. Bijvoorbeeld door je bureau en kamer op te ruimen. Of door überhaupt een goed bureau en een juiste bureaustoel aan te schaffen. Koop alvast wat schriften, notitieboekjes en pennen/potloden. Zo ben jij de eerste lessen al voorbereid. Ook kan het een overweging zijn om een laptop aan te schaffen speciaal voor school. Je kunt je altijd laten adviseren welke laptop het beste past. Want voor een studie waarbij je veel gaat ontwerpen wil je misschien een andere laptop dan als je gaat leren programmeren.

Bovenal, geniet van jouw studententijd en veel succes met jouw studie!