Ben je geslaagd en weet je al wat voor studie je wilt gaan doen? Dan is de volgende stap om te kijken in welke stad je jouw studie gaat volgen. De meeste studenten kiezen door de afstand om op kamers te gaan. Dat klinkt heel leuk! Maar hoeveel gaat dat je eigenlijk kosten?

Het is best spannend om op kamers te gaan. Je hebt meer verantwoordelijkheid en moet alles zelf onderhouden. Dat gaat je natuurlijk ook wat centen kosten. In deze blog leggen wij jou wat meer uit over de kosten, waardoor jij straks minder versteld staat van de bedragen die je kunt verwachten.

Welke kosten kan ik verwachten als ik op kamers ga?

Om voorbereid op kamers te gaan wonen, hebben wij voor jou uitgezocht hoeveel een student gemiddeld uitgeeft per maand. Zie hieronder het overzicht van de kosten:

Maar wist je ook dat je heel wat kunt besparen met de volgende tips:

  1. Haal je studieboeken bij een tweedehands winkel en bespaar tot wel €25.- per maand
  2. Bespaar op je zorgverzekering door op zoek te gaan naar de beste zorgverzekering voor studenten. Check daarnaast jaarlijks of er niet een betere deal voor jou beschikbaar is. Vergeet niet jouw zorgtoeslag juist aan te vragen zodat deze kostenpost minimaal is. Tip: Sta je gezond in het leven en heb je weinig medische zorg nodig? Dan kun je jouw eigen risico op maximaal zetten. Hierdoor heb je een lagere premie per maand. Enige nadeel is hier wel dat wanneer je iets hebt je eigen risico een stuk hoger is.
  3. Haal je boodschappen in de aanbieding, zoals de 35% kortingsdeals bij de AH die een beperkte houdbaarheidsdatum hebben of ga gezellig met je roomie(s) koken. Het is niet alleen gezellig, maar ook voordelig
  4. Een avondje lekker stappen kost je minimaal €50. Pak het slim aan, ga naar de supermarkt, sla in voor een gezellige avond met jouw roomies thuis in jullie studentenhuis. Net zo gezellig en een stuk goedkoper dan in de kroeg. Daag je huisgenoten uit voor een potje BeerPong, Stef Stunt Piloot of Weerwolven. Ken je deze spellen nog niet? Uitproberen dan maar!
  5. Ga je bij een pizzeria in de stad eten? Dan ben je als snel rond de €20 kwijt. Maar wist je ook dat er speciale deals voor studenten zijn? Zo kun je bij NY Pizza al een hele pizza vanaf €5 eten. Daarnaast hebben restaurants vaak speciale aanbiedingen voor studenten en scoor je al een dagschotel voor €7,50. Bovendien is het niet alleen lekker, maar ook goed voor je portemonnee! Sterker nog, haal je pizza of schotel af en kijk met je roomies samen een filmpje op Netflix. Een Netflix account kost €7,99 per maand maar deze kun je natuurlijk ook gewoon delen met je huisgenoten (of je gebruikt  gewoon het account van je vrienden!)
  6. De meeste studenten sporten bij een sportclub. Dat kost je al rond de €15 per maand. Sport je bij Basic Fit? Dan kunnen je huisgenoten ook van jouw pas gebruik maken. Het nadeel is wel dat je niet samen kunt sporten, maar alleen traint. Een muziekje opzetten via Spotify kan je op dat moment wel helpen. Maar ook dat kost weer geld… Wist je dat je als student 50% korting kunt krijgen op je Spotify account? Grijp je kans en geniet ervan 🙂 of pak het anders aan en ga buiten hardlopen! Wil je toch liever binnen sporten? In deze blog lees je hoe je thuis net zo fit blijft.

 

 

 

Wist je dat je tot wel €140,- kunt besparen als je de bovenstaande tips gebruikt?

 

 

Bron: https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-studeren/