Veel Nederlandse studenten die op kamers gaan hebben al meerdere verzekeringen, maar is dat allemaal wel zo noodzakelijk? Levensverzekeringen zijn bijvoorbeeld verzekeringen die voor studenten in veel gevallen nog helemaal niet nodig zijn. Je zult je ouders er misschien wel eens ooit over horen praten, maar voor jou lijkt het nog een ver-van-mijn-bed-show. In veel gevallen heb je daar ook helemaal gelijk in!

Uitvaartverzekering voor studenten
Een uitvaartverzekering is misschien niet iets waar je meteen aan denkt als je jong bent. Toch sluiten veel studenten een uitvaartverzekering af. Uitvaartverzekeringwijzer.net laat weten dat veel studenten onnodig een uitvaartverzekering hebben of soms zelfs dubbel verzekerd zijn. Informeer eens bij je ouders. Indien zij een uitvaartverzekering hebben, is het vaak zo dat kinderen tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd zijn. Veel uitvaartverzekeringen verzekeren de kinderen gratis mee tot 21 of 23 jaar. De leeftijd hangt af van de uitvaartverzekeraar. Laat je ouders hun polisvoorwaarden dus nakijken of contact opnemen met de verzekeraar. Het zou dus zeker kunnen, dat je al een uitvaartverzekering hebt, en dat je bij je ouders gratis op de polis bent meeverzekerd.

Een uitvaartverzekering dekt de kosten voor uitvaart, crematie en/of begrafenis. Het is dus geen overlijdensrisicoverzekering.

Kijk naar jezelf of je dit nodig hebt. Indien jij of je ouders genoeg spaargeld hebben, is het niet nodig om zo’n verzekering af te sluiten. Voor veel studenten is een uitvaartverzekering een onnodige dure kostenpost, en de kans dat ze er gebruik van zullen maken is zeer klein, omdat je nog erg jong bent.

Mocht je toch kiezen voor een eigen uitvaartverzekering, dan is er een klein voordeel. Doordat je nog jong bent, hoef je maar een kleine premie te betalen, en blijft je premie ook lager gedurende een langere tijd. Op de website van uitvaartverzekeringwijzer staat een overzicht met de beste uitvaartverzekeringen

Overlijdensrisicoverzekering voor studenten

Een overlijdensrisicoverzekering is geen uitvaartverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je familie beschermt tegen financiële problemen, mocht je plotseling overlijden. Het is dus duidelijk dat het niet nodig is om als student zo’n verzekering af te sluiten. Waarschijnlijk zul je nog geen gezin hebben, nog geen koophuis en is zo’n verzekering nog niet nodig.

Bij het kopen van een huis is een overlijdensriscoverzekering vaak een verplichte voorwaarde. Bij het huren van een woning of kamer is dit niet zo. Wel is het vaak lastig deze verzekering op latere leeftijd af te sluiten. Kies dus pas voor zo’n verzekering als je naar je studie je eerste huis gaat kopen. Dat is een goed moment voor een overlijdensrisicoverzekering.

Het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering

Veel studenten weten het verschil niet tussen deze twee verzekeringen.

Kort gezegd: de uitvaartverzekering dekt de kosten rondom overlijden, de uitvaart en begrafenis of crematie. De mate van dekking ligt aan de hoogte van de polis die wordt afgesloten.

De overlijdensrisicoverzekering heeft verder weinig te maken met de uitvaart. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden/gezin goed achtergelaten worden mocht je plots komen te overlijden.

Zo zie je maar weer dat het afsluiten van teveel verzekeringen niet altijd goed is. Vooral als je jong bent, student of starter, en misschien nog niet veel te besteden hebt, is het verstandig te kijken naar wat je echt nodig hebt, en wat misschien nog gedekt wordt door je ouders. Dit kan je een hoop kosten besparen.