Als student krijg je tegenwoordig geen studiefinanciering meer, maar kun je geld lenen van de overheid tijdens je studie om deze te bekostigen. Ondanks dat tegen zeer aantrekkelijke rente geld geleend kan worden, wordt echter ook steeds meer (ex-)studenten duidelijk dat dit ook nadelen heeft. Bijvoorbeeld omdat je studieschuld mee wordt gewogen in je maximale hypotheek, en het na je studie dus nog lang problemen kan geven een hypotheek af te sluiten. Een bijbaantje om je studie te bekostigen en voor je levensonderhoud wordt dus steeds belangrijker. Maar wat als je ontslagen wordt?

Laat alles schriftelijk vastleggen

In de meeste gevallen zal je eerst mondeling op de hoogte worden gesteld van je ontslag. Tijdens dit gesprek zal je leidinggevende of werkgever afspraken willen maken over je ontslag en een eventuele ontslagvergoeding (zie verder punt 2). Doe tijdens dit gesprek geen mondelinge toezeggingen, maar vraag of alles op papier gezet kan worden. Zo kun je het later rustig nog eens nalezen en erover nadenken.

 

Recht op transitievergoeding?

Word je buiten je schuld om ontslagen? Dan heb je als je minimaal twee jaar bij de werkgever hebt gewerkt recht op een ontslagvergoeding (ook wel transitievergoeding genoemd). Deze krijg je als compensatie voor gemiste inkomsten en kun je bijvoorbeeld gebruiken voor her- of omscholing. Goed om te weten dat zowel mensen met een vast contract als tijdelijk contract er recht op hebben. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, inkomen en aantal dienstjaren.

 

Houd je werkgever rekening met het opzegtermijn?

Als je werkgever je wil ontslaan, geldt er altijd een bepaald opzegtermijn. Het kan zijn dat dit opzegtermijn in je contract staat, of dat er iets in de CAO over geregeld is. Mocht dat beide niet het geval zijn, dan geldt een opzegtermijn van een maand als je minder dan vijf jaar in dienst bent geweest, en twee maanden als je tussen de vijf en tien jaar werkzaam bent geweest.

 

Nooit zomaar je handtekening zetten

Heb je alle informatie over je ontslag op papier gekregen? Je werkgever wil graag dat je dit ondertekent, om het ontslag officieel te maken. Let er echter op dat wanneer je tekent, het wordt gezien als een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Ben je het er niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken door eerst dit eerst mondeling aan te geven, en vervolgens in een aangetekende brief kenbaar te maken.

 

Maak geen ruzie en werk gewoon door

Natuurlijk is het vervelend als je ontslagen wordt, maar het helpt tenslotte nooit om hier erg emotioneel op te reageren of naar huis te gaan. Als je ruzie gaat maken kan het zijn dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt, of die tegen je gebruikt kunnen worden. Door gewoon door te werken laat je zien dat je het niet eens bent met je ontslag.