Hartstikke mooi allemaal dat snelle mobiele internet, maar in je studentenhuis wil je toch gewoon snelle Wifi, zonder te hoeven denken aan je databundel?  Wij zetten een aantal tips voor jou en je huisgenoten op een rijtje waar je op kunt letten voor de optimale internet verbinding.

Delen van je internet verbinding

In een studentenhuis zit vaak maar één telefoonaansluiting voor VDSL en één kabelaansluiting voor kabelinternet. Glasvezel is vaak niet van toepassing. Dat wordt dus delen! Op zich helemaal niet erg, maar dan moet er wel voldoende snelheid beschikbaar zijn. Kabel internet is dan vaak de oplossing. Wel wat duurder, maar stukken sneller dan VDSL over de telefoonlijn. Het modem/router wat je ontvangt van de provider is altijd al in staat meerdere gebruikers te bedienen. Dit kan zowel met een kabel als via Wifi. Wil je meer PC’s bedraad aansluiten, hang dan een zogenaamde ‘switch’ achter het modem. Voor een paar tientjes heb je op die manier wel 8 extra bedrade aansluitingen.

TV kijken

Traditioneel tv kijken zul je misschien niet veel meer doen, maar mocht je kiezen voor internet via de kabel, dan krijg je daar automatisch ook digitaal de basis-zenders bij die je gewoon op je tv kunt bekijken via een COAX-kabel. Daar heb je dus geen losse tv-ontvanger voor nodig. Kies je voor een alles in 1 pakket over de telefoonlijn (VDSL), dan moet je per tv een losse tv-ontvanger huren. Dit kan flink in de kosten lopen, alhoewel VDSL over het algemeen scherp geprijsd is.

Netflix en Videoland kijk je makkelijk via een smart-tv, of via een Apple TV kastje of Chromecast. Let er wel op dat het kijken van Netflix ook bandbreedte kost per kijkende gebruiker. Dit is niet het geval bij ‘normaal’ tv kijken. Let dus op dat je een snelle verbinding uitkiest zodat je zonder storing kunt bingewatchen ;).

Kies voor de beste Wi-Fi

Het hangt er natuurlijk erg vanaf wat je ervoor over hebt, maar een Wifi Mesh netwerk gaat je uiteindelijk echt het beste Wifi netwerk opleveren. Dit bestaat meestal uit minimaal 3 losse Wifi routers die je tactisch plaats door je hele huis. Eentje bij de aansluiting zelf en bijvoorbeeld op iedere verdieping nog een. De routers maken dan verbinding met elkaar en zorgen voor één dekkend netwerk op maximale snelheid. Bijkomend voordeel is dat je vaak via een app het netwerk in kunt stellen. Je kunt dan zelfs alle gebruikers een stukje bandbreedte toekennen, zo kan niet één gebruiker de hele verbinding in gebruik houden. Mesh setjes zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 200-300 euro.

Je kunt ook kiezen voor de normale router die je van de provider krijgt en voor bijvoorbeeld wat Wifi-repeaters. Een nadeel is dat deze vaak de snelheid halveren omdat ze niet tegelijk kunnen zenden, ontvangen en verbinding houden met je hoofd-router tegelijkertijd.

Een andere oplossing is het aanleggen van een aantal ethernetkabels door het huis en daar een extra Wifi-router op aansluiten. Mocht je een PC of game-console hebben, dan is het sowieso altijd het beste voor een stabiele en snelle verbinding om via een internet kabel te werken.