Never get a second chance to make a first impression. En zeker bij solliciteren wil je een zo goed mogelijke eerste indruk maken. Dat betekent: een goed cv! Recruiters maken hun keuze vaak op basis van de cv’s die ze binnenkrijgen. Super belangrijk dus dat ‘ie er gelikt uitziet. Benieuwd wat belangrijk is bij een goed cv? Voorkom dat ‘ie op de nee-stapel beland met deze zes tips.

 1. Zorg voor een duidelijk overzicht

  Ten eerste: zorg ervoor dat de recruiter niet draaierig wordt zodra hij jouw cv ziet. Verschillende lettertypes? Veel kleuren? Veel foto’s? Een stuk of vier pagina’s? Geen goed plan. Duidelijkheid en overzicht is key bij het maken van een cv. Een onoverzichtelijk cv wordt vaak zonder dat er inhoudelijk naar gekeken is alweer weggelegd. Gebruik dus overal hetzelfde lettertype, beperk het gebruik van je kleuren, strooi niet met foto’s en kort je cv in tot maximaal twee pagina’s.

 2. Voorkom spelfouten in je cv

  Een van de meest gemaakte fouten is dat een cv taal- of spellingsfouten bevat. Dit komt erg onzorgvuldig en onprofessioneel over. En dat is wel het laatste wat je wilt. Eén spelfout kan al genoeg zijn om op de verkeerde stapel terecht te komen. Voorkom dit en laat je cv altijd nalezen door iemand anders.

 3. Beschrijf alleen relevante informatie

  Zorg ervoor dat de informatie die je op jouw cv vermeldt daadwerkelijk relevant is voor de vacature waarop je solliciteert. Te veel tekst schrikt vaak af. Schrap daarom overbodige informatie. Heb je bijvoorbeeld veel baantjes gehad als vakkenvuller of kassamedewerker maar is dit al lang geleden? Voeg deze baantjes dan samen tot ‘diverse werkzaamheden’. Als je voor een gesprek wordt uitgenodigd kan je altijd nog gedetailleerde informatie geven! Leg de nadruk vooral op je sterke punten.

  solliciteren

 1. Kies niet voor je vakantiefoto

  Best leuk hoor, zo’n vakantiekiekje met een cocktail in je hand. Voor op Facebook inderdaad. Niet op je cv! Een goede, representatieve foto zorgt ervoor dat je gezicht blijft hangen bij de recruiter. En dat vergroot weer de kans dat je op gesprek mag komen. Dus app die vriend met een goede camera, laat een goede foto maken en maak een professionele indruk bij je toekomstige werkgever.

 1. Gebruik een professioneel e-mailadres

  Het e-mailadres dat je gebruikte op de middelbare school, is er vaak niet een die je wilt gebruiken om in aanmerking te komen voor die leuke bijbaan die je op het oogt hebt. Laat je badboy666@msn.nl daarom achterwege en kies een zakelijk e-mailadres. Je voornaam en achternaam staat veel professioneler!

 2. Wees onderscheidend

  Om jouw cv te laten opvallen kan je voor een opvallende opmaak kiezen. Een creatief cv is vooral aan te raden wanneer je solliciteert op een functie waarbij enige creativiteit vereist is. Denk bijvoorbeeld aan een video-cv. Een beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden! Doe hier wat inspiratie op voor het maken van een creatief cv.

Wees verstandig, volg deze zes tips en vergoot daarmee de kans op een sollicitatiegesprek! Heb je gesolliciteerd op een vacature en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Met deze sollicitatietips kan jij je goed voorbereiden voor je gesprek.