Het is zover, je hebt een studie gekozen, een kamer gevonden en het studentleven kan echt beginnen! Als student wil je natuurlijk ook goed bereikbaar blijven, niet alleen voor de familie thuis, maar ook voor alle nieuwe vrienden die je maakt. Het begin van je studententijd kan ook een goed moment zijn om je alvast te verdiepen in een nieuw telefoonabonnement dat past bij jouw leven als student. Mogelijk heb je nu nog een abonnement met toestel, maar overweeg je om een nieuw sim only abonnement af te sluiten. In deze blog leggen we je uit wat hier de voordelen van zijn en hoe je een passend sim only abonnement kiest. Ook leggen we uit hoe je handig sim only kunt vergelijken en wat het voordeel is van sim only maandelijks opzegbaar

Waarom een sim only abonnement?

Een sim only abonnement is een abonnement voor mobiele telefonie en internet, zonder dat je hier ook een nieuwe mobiele telefoon bij koopt. Bij een sim only abonnement betaal je dus maandelijks voor je aansluiting op en gebruik van een mobiel netwerk. Hiervoor krijg je een simkaart die je in een (simlockvrije) telefoon naar keuze kan stoppen. Bij een abonnement met telefoon betaal je bij het afsluiten van het abonnement een klein bedrag voor de telefoon, maar betaal je gedurende de looptijd van het abonnement wel iedere maand ook voor je telefoon. Bij een sim only abonnement koop je zelf een telefoon en betaal je maandelijks alleen voor je abonnement, zo hou je je maandelijkse kosten dus laag. Bij een abonnement met telefoon zit je bovendien aan het abonnement vast tot het toestel is ‘afbetaald’, terwijl je bij sim only ook voor een maandelijks opzegbaar abonnement kan kiezen. 

Hoe kies ik een passend sim only abonnement?

Als je eenmaal hebt besloten dat je gaat voor een sim only abonnement in plaats van een abonnement met telefoon, valt er nog steeds veel te kiezen. Om je een eindje op weg te helpen in het keuzeproces, hebben we een stappenplan gemaakt met daarin zaken waar je in ieder geval op moet letten als je een nieuw abonnement gaat afsluiten. 

Stap 1 – een simlockvrije telefoon

Als je een sim only abonnement wil afsluiten, moet de simkaart die je bij dit abonnement krijgt natuurlijk wel werken in jouw telefoon. Veel telefoons die onderdeel zijn van een abonnement, hebben een simlock, deze voorkomt dat de gebruiker de simkaart verwisselt voor een simkaart van een andere provider. Om de simkaart waarop jouw nieuwe sim only abonnement staat te kunnen gebruiken, moet je toestel dus wel simlockvrij zijn. Veel telefoons die je los in de winkel koopt, zijn al simlockvrij, hier kun je dus direct je nieuwe simkaart in gebruiken. Telefoons die je koopt bij een provider, bijvoorbeeld bij je vorige abonnement, hebben vaak wel een simlock. Deze dien je dus eerst te verwijderen voor je je nieuwe simkaart kan gebruiken. Na een jaar is de leverancier van een telefoon verplicht je een unlockcode te verschaffen waarmee je de simlock van de telefoon verwijdert. Hiervoor kun je contact opnemen met de (web)winkel waar je de telefoon hebt gekocht. 

Stap 2 – waarvoor ga je de telefoon gebruiken?

Om te weten welk type sim only abonnement bij je past, is het belangrijk om te weten waar je jouw telefoon vooral voor gaat gebruiken. Ga je waarschijnlijk veel bellen met het thuisfront? Dan is het fijn om een abonnement met veel belminuten te hebben. Zit je juist veel op Facebook, Instagram en Whatsapp? Dan is het handig om in ieder geval voldoende internet in je abonnement te hebben. Het is dus handig om voordat je op zoek gaat naar een nieuw abonnement een beetje een idee te hebben van wat je maandelijks gaat verbruiken, zodat je iets gerichter kunt zoeken. 

Stap 3 – vergelijken maar!

Als je eenmaal beschikt over een simlockvrije telefoon en weet hoeveel internet, sms en belminuten je waarschijnlijk maandelijks gaat gebruiken, is het tijd om de verschillende abonnementen te gaan vergelijken. Het is natuurlijk mogelijk om de sites van alle providers te raadplegen en zo de verschillende abonnementen te vergelijken, maar door het ontzettend grote aanbod zou dit een ingewikkelde en tijdrovende klus worden. Gelukkig zijn er ook sites waar je makkelijk sim only abonnementen kunt vergelijken, door van tevoren in te vullen hoeveel belminuten, sms’jes en internet je maandelijks wil hebben. Je krijgt vervolgens een overzicht van de abonnementen van verschillende providers en kunt dus makkelijk de voordeligste optie kiezen. Behalve het aantal belminuten, sms’jes en MB’s, is het ook belangrijk om te letten op de looptijd van het abonnement. Sim only abonnementen kun je vaak afsluiten voor 2 jaar, 1 jaar of je kunt kiezen voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Als je niet graag ergens aan vast zit, kan het dus fijn zijn om te kiezen voor een maandelijks opzegbaar sim only abonnement, je kunt dan na een maand het abonnement opzeggen of toch kiezen voor een andere provider.