Als student zijnde kun jij vast en zeker beamen dat een tentamenweek de nodige concentratie vereist. Met de moderne technologie van vandaag de dag kan het dan ook extra lastig zijn om je uiterst te moeten concentreren op de leerstof die je brein tot zich zou moeten nemen. Regelmatig hoor je dat huisdieren je zouden moeten helpen concentreren tijdens het leren voor je tentamens, maar is dit een feit of fabel?

Feit of fabel?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat huisdieren, zoals honden en katten, een activerende en/of therapeutische meerwaarde bieden op verschillende gebieden. Fysiologisch gezien verlagen huisdieren de gemiddelde hartslag en bloeddruk aanzienlijk, hebben ze een kalmerende werking en zijn ze voor menig student stressreducerend. Door deze staat van fysiologische rust die door middel van een huisdier gecreëerd wordt, zou je je wel degelijk beter kunnen gaan concentreren. Hoewel de sociale voordelen van een huisdier in dit geval niet direct relevant zijn, zijn de cognitieve voordelen van een huisdier dat wederom weer wel. Wat je cognitieve vermogen betreft, stimuleert een huisdier namelijk doorgaans je geheugen, vergroot deze aantoonbaar je concentratie en worden je algemene cognitieve vaardigheden vergroot. Daarnaast zouden huisdieren, indien je stressgehalte er zó slecht aan toe is tijdens de tentamenweek, ervoor kunnen zorgen dat je een positief effect ervaart met betrekking tot je gevoel van eigenwaarde, wat zou kunnen resulteren in meer zelfvertrouwen en dus in betere resultaten. Dieren zorgen er namelijk voor dat je je emoties zonder vooroordelen kunt uiten, en daarbij spiegelen dieren het gedrag en de onderliggende gevoelens van hun baasjes. Kortom: je kunt wel stellen dat huisdieren wel degelijk in staat zijn om je concentratievermogen tijdens het leren voor je tentamens te verbeteren, en daarmee is de stelling, zonder enige twijfel mogelijk, een feit!

Geen afleiding, maar een stimulant

Wanneer jij ervoor wil zorgen dat jouw huisdier een stimulant en geen afleidende factor wordt, is het belangrijk dat je je huisdier, los van het reduceren van jouw stress, bezighoudt. Heb je een kat? In dat geval is het belangrijk dat jouw kat zijn of haar ei kwijt kan door middel van een goede krabpaal. Voor honden geldt hetzelfde; krijgen zij geen afleiding, dan krijg jij geen rust. Het kan echter voorkomen dat je zelf geen tijd hebt om je hond gedurende de dag bezig te houden, maar wanneer je hondenspeelgoed aanschaft, zou dat niet langer een probleem moeten zijn. Honden kunnen zichzelf, los van een driemaal daagse wandeling en mits ze de juiste hoeveelheid aandacht ontvangen en de juiste speeltjes hebben, prima vermaken.