Het kabinet gaat bezuinigen. Voor studenten brengt dit enorme veranderingen met zich mee. Voor de duidelijkheid tref je in dit artikel alle “afschaffingen” op een rijtje.

 • Studiefinanciering
  – Afschaffing basisbeurs en
  – Invoering sociaal leenstelsel
  Vanaf het schooljaar 2014/2015
 • Studenten ov-chipkaart
  – Afschaffing gratis reizen
  – Invoering kortingskaart
  Vanaf het schooljaar 2015/2016
 • Langstudeerboete
  – Afschaffing langstudeerboete
  Let op: Iedereen die de boete heeft betaald, krijgt het geld uiterlijk 1 december 2012 teruggestort.
 • Aftrek scholingskosten
  Wie studeert om zijn perspectieven op de arbeidsmarkt te verbeteren kan zijn studiekosten en scholingsuitgaven opvoeren als aftrekpost bij de aangifte inkomstenbelasting. Ook de computer, zij het dat je de aftrek moet spreiden in drie jaar tijd. Het kabinet is bang dat studenten meer van de aftrekpost gebruik gaan maken en wil de pc, computer, laptop en randapparatuur nu helemaal als aftrekpost schrappen.

We horen je al vragen “Maar wat houden deze ‘afschaffingen’ nu allemaal precies in? Ik woon nu op kamers, hoe zit het dan met mijn uitwonende studiebeurs? Moet ik alles terugbetalen? Hoeveel kan/mag ik lenen?” ook dat heeft Kamernet.nl voor je uitgezocht!

 • Studenten die al studeren, behouden hun beurs. Vanaf het collegejaar 2014-2015 verdwijnt de basisbeurs voor nieuwe studenten. Eerstejaars die in 2014 aankomen, moeten gaan lenen.
 • De basisbeurs voor uitwonenden bedraagt momenteel 266,23 euro, die voor thuiswonenden 95,61 euro. Wie dat wil gaan lenen bij de overheid, is jaarlijks respectievelijk 3.194,76 euro en 1.147,32 euro kwijt. Dat eerste bedrag is hoger dan de langstudeerboete. Deze bedragen hoef je echter pas terug te betalen als je een baan hebt gevonden.

Bronnen: InfoNu.nl / Nrc.nl