Voorkom brand in je studentenhuis of kamer met deze tips! Helaas komt brand in studentenkamers vaker voor dan je denkt en het is dan ook erg belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. De grootste verantwoordelijkheid voor een brandveilige kamer ligt bij de eigenaar, maar zelf kun je ook al veel doen.

Lees deze tips door en zorg zo voor een brandveilige omgeving!

Tip 1: Hang een rookmelder op
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Wanneer je slaapt, ruik je namelijk niets en wordt je niet wakker van de rooklucht. Rook bevat veel giftige stoffen, waardoor je al binnen enkele minuten bewusteloos kan raken. Een rookmelder waarschuwt je voor de rook door middel van een luid signaal. Je kunt een rookmelder kopen bij bouwmarkten en warenhuizen al vanaf 5 euro!

Tip 2: Maak een vluchtplan
Waar moet je heen als er plotseling brand uitbreekt? De meeste studentenhuizen bevinden zich in krappe stadspanden, waarbij je niet binnen een paar seconde buiten staat! Maak samen met je huisgenoten een vluchtplan, zodat je goed weet wat de snelste manier is om weg te komen.

Tip 3: Houd de vluchtroutes vrij
Zorg ervoor dat de vluchtroutes altijd vrij zijn. Let dus op rondzwervende vuilniszakken, dozen of wat dan ook.

Tip 4: Pas op met sigaretten
Je zult niet de eerste zijn die in slaap valt met een brandende sigaret, rook dus nooit in bed! Gooi ook nooit de asbak leeg in de prullenbak, voordat je zeker weet dat alle sigaretten gedoofd zijn.

Tip 5: Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen
Nat wasgoed wordt snel te heet en kan daardoor snel vlam vatten.

Tip 6: Vermijd het gebruik van driewegstekkers
Een driewegstekker lijkt ideaal: Je plugt hem in het stopcontact en kunt er drie apparaten op aansluiten. Een driewegstekker raakt echter snel overbelast waardoor er kortsluiting kan ontstaan.

Tip 7: Zet je tv helemaal uit
Laat je televisie niet op de stand-by stand staan. Een televisie in stand-by stand trekt namelijk stof aan, wat kortsluiting kan veroorzaken. Naast dat het dus veiliger is om je tv helemaal uit te zetten, bespaart het ook nog eens energie!

Met deze tips breng je de brandveiligheid op je kamer en woning op een hoog niveau. Ook zijn deze tips goed te gebruiken door kamerverhuurders!