Stel dat je effectief gereageerd hebt en je wordt uitgenodigd om de kamer te bezichtigen, dan ben je er helaas nog niet. Met dit artikel geven we je enkele tips om het meeste uit je bezichtiging te halen en om het proces succesvol te laten verlopen.

Hospiteren
Wanneer je wordt uitgenodigd om te komen kijken naar de kamer in het bijzijn van je verhuurder of huisgenoten, dan heet dit hospiteren. Hier enkele tips om een goede indruk achter te laten en veilig te hospiteren:

  • Wees op tijd.
  • Als je in je eentje gaat naar een studentenhuis, dan is dat prima, maar doe jezelf een plezier een neem altijd iemand mee als je gaat kijken bij een particuliere verhuurder. Twee mensen zien meer dan één en niet alle verhuurders zijn even betrouwbaar.
  • Bevestig altijd telefonisch dat je komt op de dag zelf, of de dag voordat je komt. Zo voorkom je dat er niemand thuis is wanneer je komt kijken.
  • Betaal nooit in contanten (zie hieronder).

Betaling
Betaal nooit in contanten, maar maak het geld over op de rekening van de verhuurder. Op deze manier heb je altijd bewijs dat jij je huur/borg betaalt. Als de verhuurder per se contant geld wil, zorg dan dat je een ontvangstbewijs krijgt.

Courtage (Bemiddelingskosten)
Kamernet.nl brengt geen bemiddelingskosten in rekening. Verhuurders mogen ook geen bemiddelingskosten berekenen. Een verhuurder mag wél contractskosten berekenen. Dit zijn kosten die de verhuurder maakt om je contract op te stellen en zijn doorgaans niet hoger dan 40 euro. Zorg dat je altijd een schriftelijk betalingsbewijs ontvangt en betaal liever niet contant. Als een verhuurder toch bemiddelingskosten vraagt, meld het dan bij onze supportdesk.

Overnamekosten
Een verhuurder mag overnamekosten in rekening brengen. Dit zijn kosten die je betaalt om bijvoorbeeld een tapijt, bureau of bed over te nemen. Je bent niet verplicht om de spullen van de vorige huurder over te nemen, dus onderhandel over een goede prijs mócht je überhaupt al de spullen willen overnemen.

Borg
De verhuurder mag maximaal één maand huur als borg vragen. Betaal dit geld liever niet in contanten. Als de verhuurder per se contant geld wil, zorg dan dat je een ontvangstbewijs krijgt. Wanneer jij je kamer verlaat en in goede staat achterlaat, dan hoor je je borg terug te krijgen. Zorg dus dat je alle gebreken bij de verhuurder meldt, anders kan het zijn dat jij je borg niet terug krijgt. Het is daarom zinvol om, voordat je de kamer betrekt, wat foto’s te maken van de staat van de kamer zoals jij hem hebt aangetroffen.