Bij verhuren komen er onwijs veel dingen kijken, zoals het vinden van een geschikte huurder, het opstellen van een contract en natuurlijk ook de extra kosten! Volgens onze vrienden bij hoe-koop-ik.nl kan duurzaam verhuren wel eens een nieuwe trend worden. Want energiezuinig verhuren heeft zo zijn voordelen. Niet alleen voor de huurder, maar ook voor de verhuurder. Wat blijkt: duurzaam verhuren brengt belangen samen. Hier lees je er meer over!

 

Groen huren is fijner huren

Een energiezuinig huurhuis geeft veel meer wooncomfort. Als huurder merk je dat direct. Een goed geïsoleerd huis voorkomt kou, tocht, vocht en schimmelproblemen. Daardoor woon je niet alleen met meer comfort, maar ook gezonder. De luchtvochtigheid in huis is beter geregeld. groot voordeel is bovendien dat je veel minder energie gebruikt om je huis te verwarmen. Dat kan 25% per jaar schelen. En minder energiegebruik helpt ook het milieu.

Groen verhuren levert meer op

Een duurzaam huurhuis levert ook de verhuurder voordeel op. Sinds 2015 geldt dat hoe beter de energiezuinigheid is van het huurhuis, hoe meer huurpunten de woning scoort. En dat heeft invloed op de maximale huur. De energiezuinigheid kan worden berekend op 3 manieren. Via het bouwjaar van het huurhuis, via de Energie-index en via het energielabel. Maatregelen als isolatie, zonnepanelen en een zuinige cv-ketel verhogen de energieprestatie van het huurhuis en daarmee in veel gevallen de huuropbrengst.

Wil jij een kamer, studio of appartement verhuren? Klik dan meteen door naar Kamernet en verhuur je kamer binnen een ogenblik! 

Isolatie is het begin

Isolatie heeft een groot effect op het klimaat in huis. En dat is de basis van comfortabel huren. Van alle isolatiemaatregelen is spouwmuurisolatie niet voor niets het meest populair. Als huurder ervaar je direct het effect. Je woont behaaglijker. Schijntocht of trek als je op de bank zit is voorbij. De temperatuur van de binnenmuur gaat voelbaar omhoog en zo zorgt spouwmuurisolatie voor een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis. ook vloerisolatie is een echte comfort maatregel. Het houd de kou in de kruipruimte. En als het om een verdiepingsvloer gaat, geeft vloerisolatie het voordeel van geluidsisolatie.

Ook de verhuurder heeft voordelen. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie voorkomen schadelijke effecten van optrekkend vocht. Dat betekent dat muren, funderingen en leidingwerk minder schade oplopen. Isolatie kan zo veel onderhoudskosten voorkomen.

Moderne hr-combiketel

Voor de verhuurder is tijdige vervanging van de cv-ketel interessant. Moderne cv-ketels zijn niet allereerst superzuinig, zowel met gas als met stroom. Dat spaart flink op de energierekening. Bovendien beschikken ze over de allernieuwste technieken. Dat kan een kostenvoordeel opleveren op het onderhoud. Moderne cv-ketels zijn verbonden met het internet. De installateur of verhuurder kan zo op afstand de onderhoudsbehoefte uitlezen. Simpele storingen kunnen zelfs op afstand verholpen worden. Dat spaart voorrijkosten en heeft een gunstig effect op maandkosten van het onderhoudscontract. Voor de huurder heeft een moderne cv-ketel ook veel voordelen. Naast de lagere stookkosten is de kans op storingen veel kleiner. Voor huurder en verhuurder geldt dat een moderne cv-ketel nog weer veiliger zijn werk doet.

Zonnepanelen

Een verhuurder, die zonnepanelen laat plaatsen verbetert daarmee het energielabel van het huurhuis. Dat levert meer punten op in het huurpunten systeem. Dat kan een hogere verhuurprijs opleveren. Bovendien krijg je als verhuurder vrijstelling van energiebelasting. Voor de huurder kan dat ook gunstig uitpakken. Als de huur inclusief gratis stroom is, kunnen de totale woonlasten per maand lager zijn.

Wil je als huurder zonnepanelen plaatsen op het dak van je huurhuis? Dan kan alleen als de verhuurder er me instemt. Ook in dit geval krijg je als huurder vrijstelling van energiebelasting. Denk dan ook na wat je doet als je gaat verhuizen. Wil de verhuurder dan de zonnepanelen overnemen? Verkoop je ze aan de nieuwe huurder, of neem je ze mee? Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk in prijs gedaald. Binnen gemiddeld 8 jaar is de investering terugverdiend. Een set zonnepanelen gaat tenminste25 jaar mee. Zo kun je vele jaren profiteren van gratis stroom.

Wil jij nog meer tips voor bij het verhuren? Lees dan ook de volgende artikelen!
WAAR MOET JE AAN DENKEN BIJ HET VERHUREN VAN EEN ZELFSTANDIGE WONING?
WAT STAAT ER IN EEN HUURCONTRACT?
HOE BEPAAL JE DE HUURPRIJS?

 

Duurzaam huren en duurzaam verhuren gaan prima samen. En als je moet kiezen tussen gewoon huren en groen huren, dan is de keuze snel gemaakt. Denk jij hier ook hetzelfde over? Wij zijn benieuwd!