Verhuur jij een of meer panden en wil je graag meer winst per woning? De vaste lasten van service providers (gas, licht, tv, internet, verzekeringen, bankdiensten, tanken) hakken er aardig in. Ben je het helemaal zat om steeds contracten en verzekeringen om te zetten? Dan is het prettig als je altijd de goedkoopste deal hebt. Op die manier houd je namelijk onder aan de streep meer over per woning.

WIL JIJ JE KAMER, STUDIO OF APPARTEMENT VERHUREN? PLAATS DEZE DAN BIJ KAMERNET – DE GROOTSTE IN HUREN EN VERHUREN!

Stap 1: Kies een nieuw 1-jarig energiecontract

Energie smaakt overal hetzelfde maar heeft lang niet overal dezelfde prijs. Groene energie hoeft ook niet duurder te zijn dan grijze energie. Vergelijk eens een aantal energieleveranciers en kijk of ook jij hierop kunt besparen. Voor jaren vast zetten is alleen soms en dan bij toeval voordeliger. Vergelijk daarbij vooral:

  • de tarieven voor stroom en gas (gas is duurder dan stroom en tikt harder aan)
  • de kosten voor het vastrecht (soms een totaal bedrag en soms per product)
  • reken met je juiste huidige verbruik anders ben je straks duurder uit dan eerst!

Stap 2. Kies een internetabonnement dat ook daadwerkelijk levert wat ie belooft.

Leuk, een internetsnelheid van 90Mbit per seconde. Wel jammer dat deze snelheid in 80% van de gevallen niet gehaald wordt. Ondertussen betaal je er wel voor! Test je internetsnelheid hier en vraag eventueel je provider of ze het pakket willen verlagen. Verder is ADSL soms ook een goede en goedkopere optie. Let op: dit werkt alleen als je in de buurt van een ADSL wijkcentrale woont. Hier bekijk je de afstand tot een ADSL wijkcentrale en de maximale internetsnelheid die je kan halen.

Stap 3. Onderhandel een korting bij je Internetprovider

Wanneer je een degelijke en integere internet provider hebt gevonden, kan je meteen ook onderhandelen over een voordelig contract. Hoewel het vaak lijkt alsof de prijzen vast zijn en er geen ruimte is voor onderhandelen, is dit niet altijd zo. Vaak zitten er juist grote marges op contracten bij een internet provider, dus kun je aangeven dat je interesse hebt maar de prijs niet bevalt. Zo kun je een voordelig abonnement afsluiten.

Stap 4. Kies voor jaarbetaling

Alle beetjes helpen. Kies voor jaarbetalingen i.p.v. maandbetaling voor verzekeringen. Vaak krijg je wat korting (denk aan een paar procent korting) als je per jaar betaalt. Heb je meerdere huizen dan tikt het toch harder aan dan je zou denken. Controleer daarnaast gelijk even of je wel een particulier opstal- en inboedelverzekering hebt afgesloten voor de panden die je fulltime verhuurt en of je dit niet aan moet passen naar een zakelijke verzekering. Let op of je niet de verkeerde opstalverzekering hebt!

Stap 5. Zorg voor een vast datum einde van alle contracten

Het is vervelend om er na verloop van tijd achter te komen dat je vergeten bent contracten opnieuw af te sluiten. Zorg dat bijvoorbeeld alle contracten aflopen per 1 april. Dan kun je gelijk met je belasting aangifte je nieuwe contracten allemaal regelen. Geen alerts meer nodig. Slapende contracten kosten het meest. Bekijk ook jaarlijks of de huur situatie nog hetzelfde is. Verhuur je een kamer in je huis terwijl je zelf ook huurder bent? Pas dan goed op hoe het geregeld is met jouw verhuurder! Je kunt flinke boetes krijgen als blijkt dat je illegaal verhuurt. Zo geeft illegale onderhuur de verhuurder mogelijkheid de huurovereenkomst op te zeggen. Gaat het om een sociale huurwoning, dan kan de corporatie ook eventuele huurwinst terugvorderen. Daarnaast kan de corporatie een boete opleggen, als er een boetebeding in de huurovereenkomst is opgenomen. Dit kan oplopen tot zo’n €10.000,-!

Stap 6. Besteed het contractbeheer van je huurpanden uit

Een goede onderhandelaar heeft meer ervaring en weet precies welke nummers gedraaid moeten worden om die extra welkomstkorting binnen te halen. Let hierbij op of je een no cure no pay oplossing kunt vinden, dan weet je zeker dat je er altijd op vooruit gaat. Uitbesteden kan door een tussenpersoon in te schakelen voor je verzekeringen. Dan moet je energie, tv en internet wel weer zelf regelen. Tussenpersonen nemen het beheer van de verzekeringen dan van je over. Onthoud wel dat tussenpersonen vaak aangesloten zijn bij één verzekeraar en daarom vaak hun eigen producten aanraden.