De centrale examens gaan bijna van start! Een belangrijk moment voor alle scholieren in het laatste schooljaar! Ben jij al begonnen met leren? Of weet je niet zo goed hoe je je het beste kunt voorbereiden?

Je vraagt je vast en zeker af hoe jij je optimaal kunt voorbereiden op de examens. Is het bijvoorbeeld verstandig om te starten met het leren van het moeilijkste vak? Of door een duidelijk schema van jouw leer uren te maken? Hoe je het ook wendt of keert, iedereen heeft zijn eigen manier van voorbereiden. Toch zijn er wat algemene tips die voor iedereen nuttig zijn.

Hoe bereid ik mij optimaal voor op de examens?

Om jou goed op weg te kunnen helpen met de voorbereiding van jouw examens, heeft Kamernet een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Schema

Maak voor jezelf een duidelijk schema wanneer welk examen plaatsvindt. Zo kun je beter een schatting maken voor welk examen je wanneer moet starten met leren.

  1. Planning

Maak een planning! Zo zorg je ervoor dat je op tijd begint met leren en genoeg tijd overhoudt om alles te herhalen. Zo hoef je niet de hele dag te gaan piekeren om een start te maken (waardoor je ook tijd verliest), maar kun je gewoon je planning gaan volgen!

  1. Bibliotheek

Ga naar een bibliotheek. Thuis heb je vaak te veel prikkels en afleidingen waardoor je tijd verliest. In de bibliotheek voel je je meer gemotiveerd en daarnaast ben je omringd met scholieren/studenten die ook aan het voorbereiden zijn op de examens.

  1. Samenvattingen

Maak samenvattingen van de stof die jij moet leren. Door een samenvatting te schrijven met de belangrijkste punten erin, onthoud je de stof sneller. Ook is het handig om de samenvattingen van tevoren nog even door te nemen.

  1. Examenbundel

Schaf een examenbundel aan. Voor elk vak heb je een examenbundel met oefenexamens erin staan die jou goed kunnen helpen met het voorbereiden. Wil je de examenbundel niet zelf aanschaffen? Check of je de examenbundel kunt lenen uit de bibliotheek

  1. Examens

Maak de examens van de voorafgaande jaren. Dit kun je gemakkelijk op het internet vinden met de bijbehorende antwoorden erbij. Zo kun je daadwerkelijk zien hoeveel jij voor die examen zou scoren! Heb je een antwoord fout? Check dan goed na wat je precies fout hebt gedaan en maak het opnieuw. Oefening baart kunst. Door veel oefenexamens te maken krijg je een gevoel bij wat er van jou wordt verwacht.

  1. Rust

Neem genoeg rust op de dag voor je examens. Door jezelf te proppen met informatie op het laatste moment, zul je er alleen maar voor zorgen dat je de helft nog maar weet en een black-out kunt krijgen. Voorkom dat en neem je rust door op tijd te beginnen!

  1. Overhoren

Overhoor jezelf bij de vakken waar veel theorie in voorkomt. Zo kun je bijhouden voor jezelf wat je wel en niet weet. Herhaal vervolgens op het eind de theorie die jij het minst goed kent.

  1. Opgavens

Maak de opgavens van het boek waar je een examen over hebt opnieuw.

Schrijf de vragen over, herhaal de theorie, maak de opgavens en vergelijk het resultaat. Oefen vervolgens de opgavens die jij niet goed hebt beantwoordt en probeer er ook achter te komen wat je fout hebt gedaan, want je leert namelijk heel wat van je fouten!

Tot slot:

Begin dus ruim op tijd met het voorbereiden op je examens, maak samenvattingen en oefen de opgavens en examens opnieuw. Het is inderdaad best lastig om ineens alle vakken in je hoofd te stampen, maar tegenover staat wel een diploma die de moeite wel waard is geweest!

Zorg voor voldoende motivatie en neem die rust zodat jij kunt knallen tijdens de examens.

 

Kamernet wenst iedereen veel succes met de examens!

 

  • Volg ons ook op:

Instagram: kamernet

Facebook: Kamernet.nl