Energiebesparing is niet alleen belangrijk en voordelig, het is ook nog eens heel makkelijk. Als student wil je natuurlijk niet teveel aan energiekosten betalen. Het is daarom een goed idee om eens met je huisbaas te overleggen hoe je energie kunt besparen. Iedereen kent het advies “vergelijk energie” inmiddels natuurlijk wel. Het vinden van een goede energieleverancier is natuurlijk ook ontzettend belangrijk, maar daarnaast zijn er nog meer maatregelen die je kunt nemen. Vooral de isolatie van de woning moet goed zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook simpele energiebesparende maatregelen, je leest het in dit artikel. 

 

Ga in gesprek met je huisbaas

Veel studenten betalen niet zelf rechtstreeks de energierekening, meestal betalen zij dit aan de huisbaas. Het kan zo zijn dat de huisbaas al jaren lang bij dezelfde energieleverancier zit en dat de prijzen van deze energieleverancier helemaal niet meer gunstig zijn. Dit wil jij als student natuurlijk voorkomen aangezien jij de uiteindelijke rekening wel moet betalen! Een gesprek met de huisbaas kan dus verhelderend zijn.

 

Wat kun je zelf doen? 

Je kent deze tips vast al wel en ze klinken vast cliché, maar zorg ervoor dat apparaten die niet gebruikt zoveel mogelijk uitstaan. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een computer een jaar lang aan laat staan dat dit jaarlijks 15 euro extra kost dan wanneer je deze uitzet. Dit klinkt niet als een gigantisch bedrag, maar wanneer je dit voor al jouw apparaten kunt doen dan zal dit dus flink schelen.

Denk je hier niet altijd aan? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om timer te gebruiken. Dit is een stopcontact met een klok, wanneer een bepaalde tijd bereikt wordt dan zal het stopcontact geen stroom meer geven. Let echter wel op, dit valt niet aan te raden bij gevoelige apparaten zoals computers. Wanneer deze plotseling uit worden geschakeld kan dit vervelende gevolgen hebben.

 

Goede gordijnen kunnen dienen als isolatie

Natuurlijk is het als student wat vergezocht om een woning goed te isoleren. Echter wonen veel studenten wel in oudere woningen welke vaak niet zo goed geïsoleerd zijn. Simpele dingen die je wel kunt doen om de woning wat beter te isoleren is om goede gordijnen te kopen. Gordijnen houden warmte binnen wat natuurlijk weer goed is voor de energierekening. Het is wel belangrijk dat de gordijnen de juiste maat hebben en van een relatief goed isolerend materiaal zijn gemaakt.

 

Op lage temperaturen wassen

Op lage temperaturen wassen scheelt enorm veel energie. Veel mensen wassen op hoge temperaturen aangezien zij denken dat hierdoor hun was beter schoon wordt. Hier zit wel een kern van waarheid in, maar de meeste was wordt prima schoon bij een temperatuur van 30 graden Celsius. Wanneer de kleding buitengewoon vies is dan is het wellicht wel beter om met hogere temperaturen te wassen.