De wetenschap heeft ons niet teleurgesteld. Na jaren speculatie, dromen, bidden en angst is er eindelijk een doorbraak: de formule voor een mannenpil is gekraakt en het is niet op basis van hormonen!

 

Elke vrouw heeft er wel een over nagedacht: waarom moet IK nou weer de pil slikken? Waarom kan HIJ dat niet doen? Eindelijk is het zo ver, de mannenpil lijkt nu een realistische optie voor in de toekomst.  Cijfers uit 2013 laten zien dat 37% van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil slikt – dat zijn best veel mensen! Ondanks dat het vrij ‘normaal’ is geworden om met je hormonen te spelen als vrouw, zijn er toch vrouwen die er toch een onderbuik gevoel bij hebben. De pil heeft natuurlijk best veel bijwerkingen, zo kun je problemen krijgen bij zwanger worden in de toekomst en kom je er vaak toch van aan.

Wat is dan de formule om vrouwen wat ellende te besparen? Onderzoekers hebben ontdekt dat de stofjes ‘cyclosporine A’ en ‘tacrolimus‘ kunnen helpen bij het stoppen van het mannelijke sperma. Deze stofjes zitten ook in medicijnen die bij een orgaantransplantatie voorkomen dat het orgaan wordt afgestoten. De stofjes remmen de ontwikkeling van het enzym calcineurine, welke ervoor zorgt dat een orgaan wordt afgestoten.

En laat Calcineurine nou ook een stofje zijn wat in sperma voorkomt! Als dit enzym wordt geremd, gaat de ontwikkeling en de beweeglijkheid van sperma achteruit. Uit experimenten blijkt dat het sperma niet goed door de beschermlaag van de eicel kan dringen omdat de ‘staart’ van de zaadcel niet krachtig genoeg is. Daardoor komt de cel niet in de kern en kun je niet zwanger worden. Op het moment dat de man zou ophouden dit medicijn te slikken, is het sperma binnen een week weer normaal. Er komen geen hormonen aan te pas, dus het is ook nog eens een gezonde optie.

Wij zijn benieuwd wat mannen hier nou van vinden. Eerdere experimenten met anticonceptie voor mannen waren geen succes. Ook voelen mannen zich wellicht minder mannelijk na het innemen van zo een pil. Maar ook de vrouwen moeten kritisch blijven nadenken. Want zullen mannen nou echt onthouden om elke dag de pil in te nemen? Zullen ze het wel even belangrijk vinden?

 

Wij zijn benieuwd naar jullie mening, dus laat deze vooral hieronder achter!