Update: Inmiddels is dit artikel verouderd. De nieuwste versies van dit artikel met alle relevante informatie kun je vinden op Kamernet:

 

Je hoort vast wel eens iets over huurtoeslag. Dat klikt natuurlijk super fijn: een toeslag van de overheid! Maar de vraag is of jij hiervoor in aanmerking komt. Hier lees je alles over de huurtoeslag in 2016.

De belastingdienst is tegenwoordig verantwoordelijk voor deze dienst. Je hebt recht op huurtoeslag wanneer je huur in verhouding tot je inkomen te hoog is. Het maakt daarbij niet uit of je een woning huurt van een corporatie of een particuliere verhuurder.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet meerderjarig zijn.
  • Jij en je eventuele medebewoner(s) dienen de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning (waarbij een beroep kan worden gedaan op sociale voorzieningen) te hebben.
  • Iedereen in de huurwoning dient bij de gemeente te zijn ingeschreven op het adres waarvoor de huurtoeslag wordt aangevraagd.
  • De huurwoning moet een zelfstandige huurwoning zijn. Dit betekent dat de woning een eigen deur, toilet en keuken moet hebben.
  • De kale huurprijs mag niet hoger zijn dan € 710,68 per maand. Wanneer je jonger bent dan 23, dan mag de kale huurprijs maximaal € 409,92 bedragen.
  • De woning moet passend zijn voor jouw situatie. Hiermee wordt niet te ruim of niet te duur bedoelt.
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn. Het gaat om een maximum vermogen van € 24.437.

De meeste studentenkamers komen niet in aanmerking voor huurtoeslag, aangezien dit vaak een onzelfstandige woonruimte betreft. Een onzelfstandige woning heeft wél een eigen toegang, namelijk de deur van de gehuurde kamer(s). Voorbeelden van onzelfstandige woningen zijn kamers en studentenwoningen.

Woon je in een zelfstandige woonruimte en voldoe je aan de rest van de voorwaarde? Dan kun je hier de hoogte van je huurtoeslag berekenen. Een zelfstandige woonruimte is een woning met een eigen toegangsdeur die u van binnen en buiten op slot kunt doen. Je moet altijd een deel van de huur zelf betalen. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je zelf moet betalen. Je kunt geen huurtoeslag krijgen als je inkomen te hoog is