Een studentenkamer kun je eenvoudig opknappen door de muren een likje verf te geven. Om geld te besparen is het slim om deze klus zelf te doen. Heb je geen idee waar je moet beginnen en hoe je het aan moet pakken? Dan komt dit artikel goed van pas! Wij geven een aantal tips hoe je het beste je kamer kunt schilderen.

 

Tip 1: Kies de juiste verf

 

Begin met het kiezen van de juiste kleur verf. Vaak kun je het beste gaan voor een lichte en neutrale kleur. Wit laat een kleine ruimte een stuk groter lijken. Je kunt het beste kiezen uit RAL kleuren, omdat je dan altijd dezelfde tint hebt. Kies bijvoorbeeld voor zuiver wit (ral 9010), crème wit (ral 9001), verkeerswit (ral 9016) of grijswit (ral 9002). Je kunt vervolgens meer kleur en persoonlijkheid aan de kamer toevoegen met meubels en accessoires. Denk ook na over welk soort verf je nodig hebt. Ga je voor glansverf, matverf, lakverf of misschien betonverf? Verdiep je in alle mogelijkheden om een goede keuze te maken.

 

Tip 2: Bescherm de vloer en meubels

 

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk meubels in de kamer staan. Bescherm daarna de vloer en alle overige objecten met plastic of oude doeken. Hiermee voorkom je lelijke vlekken.

 

Tip 3: Bereid de muren voor

Bereid eerst de muren en het plafond voor. Maak het goed schoon, schuur oneffenheden weg en vul alle gaten of scheuren. Daarnaast is het verstandig om een primer of grondverf aan te brengen. Dit zorgt voor een betere hechting en een mooier resultaat. De muur zal na het aanbrengen van de primer minder verf opzuigen. Hierdoor heb je uiteindelijk ook minder verf nodig. Koop een primer die geschikt is voor de muur in jouw kamer.

 

Tip 4: Gebruik afplaktape van goede kwaliteit

Het afplakken van kozijnen, plinten en randen is geen leuk werkje. Het kan erg veel tijd in beslag nemen. Toch is het een hele belangrijke stap voor een strak resultaat. Probeer alles dus zo netjes mogelijk af te plakken. Kies daarnaast altijd voor afplaktape van goede kwaliteit zodat er geen verf onderdoor kan lekken.

 

Tip 5: Begin bij het plafond

Je krijgt het mooiste resultaat als je ook het plafond mee schildert. Het is handig om hiermee te beginnen. Gebruik eerst een kwast voor de hoekjes en schilder daarna het hele plafond met een grote verfroller. Doe vervolgens hetzelfde voor de muren.

 

Tip 6: Verwijder de tape zo snel mogelijk

Het is belangrijk om de afplaktape zo snel mogelijk te verwijderen. Als de verf nog nat is, heb je minder kans op scheuren en lelijke randen.