Een studeerkamer vraagt toch om een nét wat andere inrichting dan de rest van de woning. Hoewel dezelfde interieur stijl en kenmerkende items door te voeren zijn, heb je natuurlijk andere wensen en behoeften wanneer je studeert, dan wanneer je lekker ontspannen op de bank zit. Met deze handige en praktische tips kun jij jouw studeerkamer helemaal naar smaak inrichten en toch fijn studeren.

  1. De juiste verlichting

Begin met het plaatsen van de juiste verlichting. De kamer heeft natuurlijk al normale plafondverlichting, maar ook taakverlichting zoals een leeslamp kan in dit geval erg handig zijn. Zeker wanneer je in de late uurtjes nog achter je laptop zit. Je kunt best wat kosten besparen zoals gewone TL verlichting of LED verlichting te installeren.

 

  1. Rust en ruimte

Probeer zo min mogelijk prullaria in de kamer te plaatsen: dit leidt namelijk alleen maar af. Hoe rustiger en overzichtelijker de ruimte is, hoe beter jij je waarschijnlijk zal kunnen concentreren. Een aantal mooie schilderijen of inspirerende quotes aan de muur is natuurlijk prima, maar hang het niet helemaal vol met foto’s van dronken stapavonden.

 

  1. Opgeruimd en netjes

Houd de ruimte altijd opgeruimd en netjes. Dat je een pizza eet tijdens het studeren is prima, maar zorg er wel voor dat de pizzadoos naderhand direct opgeruimd is. Een lege ruimte geeft je ook direct meer ruimte in je hoofd, en maakt het makkelijker om jezelf te focussen op de taak die voor je ligt.

 

  1. De natuur naar binnen

Zorg ook voor voldoende planten in de studeerkamer. Planten geven niet alleen een sfeervolle indruk, maar zorgen ook dat de luchtkwaliteit op orde blijft. Je krijgt er meer energie van en zult jezelf makkelijker kunnen concentreren. Vooral planten als de klimop of varen zijn ontzettend goed om de luchtkwaliteit hoog te houden.

 

  1. Comfort

Ook comfort is natuurlijk belangrijk. Zorg dat je een kussentje en fleece deken bij de hand hebt zodat je deze direct kunt pakken als het lange zitten wat oncomfortabel wordt. Zolang jij jezelf zit te irriteren aan de kou, zal er weinig van studeren komen.

 

  1. Privacy

Kies natuurlijk ook een kamer die je geheel af kunt sluiten, zodat je voldoende privacy hebt. Hang eventueel zelfs dikke gordijnen voor de ramen en een ‘do not disturb’ bordje aan de deur zodat medestudenten of andere inwoners van jouw gebouw of huis niet zomaar aan de deur komen wanneer jij net met je neus in de boeken zit.