Ondanks de bouw en oplevering van veel nieuwe studentenwoningen in de grote steden, is de behoefte en het tekort aan geschikte studentenkamers in Nederland nog steeds groot. De doorstroming stokt, waardoor er maar weinig nieuwe kamers beschikbaar komen voor een nieuwe lichting studenten. De meeste studenten willen graag in een studentenhuis met meerdere mensen wonen of een zelfstandige kamer met eigen voordeur, maar dat blijkt helaas lang niet altijd mogelijk. Een goed alternatief is het huren van een kamer bij een hospita. Al was het alleen maar om de eerste tijd te overbruggen en in ieder geval dichter bij je opleiding te wonen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het wonen bij een hospita?

Een hospita is iemand die een kamer verhuurt in de eigen woning, waar de verhuurder zelf ook woont. Meestal gaat het om een alleenstaande vrouw of man op leeftijd, die een of meerdere kamers ter beschikking stelt aan studenten. Daarmee wordt een extra huurinkomen verdiend, terwijl de hospita er in de meeste gevallen ook gezelligheid, maar ook veiligheid voor terugkrijgt. Er is immers altijd een student in de buurt die kan helpen of hulp inroepen als er iets gebeurt.

Voordelen van wonen bij een hospita

Wonen bij een hospita klinkt voor veel studenten misschien niet als de meest ideale situatie. Toch heeft het huren van een kamer bij een hospita best een aantal interessante voordelen:

  • Vaak heb je er gezelligheid en een thuisgevoel, alsof je er een oma bij krijgt
  • Je hebt (na negen maanden) recht op huurbescherming
  • De huurprijs ligt vaak veel lager dan bij een commerciële verhuurder
  • Je hebt bijna altijd aanspraak als je daar behoefte aan hebt
  • Er zijn veel hospitakamers beschikbaar

Nadelen van wonen bij een hospita

Wegen de voordelen van het wonen bij een hospita op tegen de nadelen? Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke wensen en situatie:

  • De kamers zijn soms vrij klein of gehorig
  • Je deelt de badkamer, keuken en het toilet met elkaar
  • Je huurt meestal als enige student en hebt geen leeftijd-/studiegenoten
  • Kijk niet verbaasd op als je moet douchen in een badkamer met allerlei hulpmiddelen, zoals een douchestoeltje, wandsteunen en dergelijke. Ga je de trap af? Dan kan daar zomaar een traplift gemonteerd zijn. Heeft je hospita nog geen traplift en is die eigenlijk wel nodig? Dan kun je hier een traplift huren!
  • Je neemt minder snel of makkelijk iemand mee naar huis, je hebt minder privacy

Toch liever geen hospita?

Wil je tijdens je studententijd echt niet op een kamer bij iemand in huis wonen, dan kun je ook nog altijd zoeken naar een studio of zelfstandig appartement. Informeer ook eens naar de mogelijkheden om antikraak te gaan wonen (dat kan vaak heel voordelig). Nog een tijdje bij je ouders blijven wonen totdat je een kamer hebt gevonden die je aanspreekt kan natuurlijk ook. Zodra je weet wat je gaat studeren en in welke stad je gaat wonen, maakt dit de zoektocht ook een stuk makkelijker. Elke stad heeft weer eigen studentenverenigingen en het studentenleven per stad is verschillend, dus doe hier ook onderzoek naar voor je er gaat wonen.