De tentamens zijn voorbij, goed nieuws. Tijd om jezelf weer bij elkaar te vegen om de volgende periode écht meer voor de studie te doen. Hiermee doel ik natuurlijk op het bijhouden van alle stof, zodat het niet nodig is om de laatste paar nachten voor het tentamen slapeloos door te brengen. Maar ja, menig student weet dat dit slechts een goed voornemen is en je na twee weken nog steeds de gedachte hebt van: “het duurt toch nog zo lang tot de tentamens beginnen”. Hier zet ik de student even neer als lui en nonchalant. Waarom? Omdat dat helaas ook het imago van een student is. Het leven van een student lijkt weleens over rozen te gaan, maar integendeel, dat is zeker niet altijd zo.

Ik schrok best toen ik even op internet research deed naar de meningen van niet-studenten. Even een greep uit deze eindeloze lijst clichés: ‘’studenten eten iedere dag pizza’’, ‘’studenten voeren geen flikker uit’’, ‘’studenten kunnen niet vroeg op staan’’, ‘’studenten hebben vrije tijd zat’’, ‘’studenten hebben altijd een brakke fiets’’. Oké oké, met een paar van deze clichés ben ik zeker bekend, zo heb ik bijvoorbeeld ook een fiets die nouja, niet echt meer een fiets is. Ongetwijfeld zullen dit soort mannen de oorzaak zijn van het geringe aantal moderne fietsen onder het studerende deel van de bevolking. Maar studenten hebben ook een andere kant.

Zo heeft een student weinig vakantie. Veel universiteiten en hogescholen vinden dat kennelijk niet nodig en wanneer er wel vakantie wordt gegeven, zijn de tentamens er juist precies gelijk na gepland. Nu snap ik ook waarom de onderwijsinstellingen zo’n ‘vakantieweek’ altijd collegevrij noemen: de enige échte vakantie voor een student is de zomervakantie. Daarnaast is een student naast zijn studie vaak erg actief en dan bedoel ik niet actief in de kroeg, maar actief op het gebied van (commissie)werk. Het merendeel van de studenten doet dit als vorm van het zogenaamde CV-building en uiteraard voor de nodige flappen. Want geld, dat hebben studenten weinig. Luxe eten is in het studentenleven meer uitzondering dan gewoonte, heb je weleens een student biologische producten zien kopen? Waarschijnlijk zelden. Het is puur overleven tot de 24e, wanneer DUO onze bankrekening weer komt vullen.

Toch zijn die clichés over studenten vooral erg grappig. Reden voor studenten om op de ‘be like-hype’ in te springen en de student anno 2014 eens goed in beeld te brengen op Facebook. Maar bedenk wel, het zijn en blijven clichés. Een student is meer dan het lijkt.De tentamens zijn voorbij, goed nieuws. Tijd om jezelf weer bij elkaar te vegen om de volgende periode écht meer voor de studie te doen. Hiermee doel ik natuurlijk op het bijhouden van alle stof, zodat het niet nodig is om de laatste paar nachten voor het tentamen slapeloos door te brengen. Maar ja, menig student weet dat dit slechts een goed voornemen is en je na twee weken nog steeds de gedachte hebt van: “het duurt toch nog zo lang tot de tentamens beginnen”. Hier zet ik de student even neer als lui en nonchalant. Waarom? Omdat dat helaas ook het imago van een student is. Het leven van een student lijkt weleens over rozen te gaan, maar integendeel, dat is zeker niet altijd zo.

Ik schrok best toen ik even op internet research deed naar de meningen van niet-studenten. Even een greep uit deze eindeloze lijst clichés: ‘’studenten eten iedere dag pizza’’, ‘’studenten voeren geen flikker uit’’, ‘’studenten kunnen niet vroeg op staan’’, ‘’studenten hebben vrije tijd zat’’, ‘’studenten hebben altijd een brakke fiets’’. Oké oké, met een paar van deze clichés ben ik zeker bekend, zo heb ik bijvoorbeeld ook een fiets die nouja, niet echt meer een fiets is. Ongetwijfeld zullen dit soort mannen de oorzaak zijn van het geringe aantal moderne fietsen onder het studerende deel van de bevolking. Maar studenten hebben ook een andere kant.

Zo heeft een student weinig vakantie. Veel universiteiten en hogescholen vinden dat kennelijk niet nodig en wanneer er wel vakantie wordt gegeven, zijn de tentamens er juist precies gelijk na gepland. Nu snap ik ook waarom de onderwijsinstellingen zo’n ‘vakantieweek’ altijd collegevrij noemen: de enige échte vakantie voor een student is de zomervakantie. Daarnaast is een student naast zijn studie vaak erg actief en dan bedoel ik niet actief in de kroeg, maar actief op het gebied van (commissie)werk. Het merendeel van de studenten doet dit als vorm van het zogenaamde CV-building en uiteraard voor de nodige flappen. Want geld, dat hebben studenten weinig. Luxe eten is in het studentenleven meer uitzondering dan gewoonte, heb je weleens een student biologische producten zien kopen? Waarschijnlijk zelden. Het is puur overleven tot de 24e, wanneer DUO onze bankrekening weer komt vullen.

Toch zijn die clichés over studenten vooral erg grappig. Reden voor studenten om op de ‘be like-hype’ in te springen en de student anno 2014 eens goed in beeld te brengen op Facebook. Maar bedenk wel, het zijn en blijven clichés. Een student is meer dan het lijkt.

Door: Jasper Veenkamp