Door een “pervers” systeem krijgen studenten een basisbeurs van € 270 als ze uitwonend zijn. Dat terwijl de huur van hun kamer vaak meer kost dan ze aan basisbeurs krijgen. Daarom wordt het tijd dat studenten recht krijgen op huurtoeslag! Tenminste, als het aan GroenLinks ligt.

Dit zijn de stevige uitspraken van kamerlid Jesse Klaver tegen Nu.nl. Het kamerlid vind het tijd dat studenten die op kamers wonen ook huurtoeslag krijgen. Momenteel krijgen alleen studenten die in een zelfstandige woonruimte wonen huurtoeslag.

Een zelfstandige woonruimte is: een woonruimte met een eigen toegangsdeur, woonkamer, keuken en toilet. Studentenkamers in een studentenhuis vallen daar niet onder.

Dat is dan ook direct reden voor studentenhuisvesters om meer zelfstandige woningen te bouwen voor studenten. Maar het bouwen hiervan is duurder dan studentenhuizen.

Als het aan GroenLinks ligt gaat er dus verandering in komen. Kamerlid Klaver gaat verder tegen Nu.nl : “Huurtoeslag is er voor mensen die een tegemoetkoming nodig hebben in de kosten van hun woning. Veel studenten zijn nu meer kwijt aan hun kamer dan dat ze aan studiefinanciering krijgen.”

Het is overigens geen origineel plan dat hier wordt voorgesteld door Klaver. In 2004 bracht hetzelfde GroenLinks een wetsvoorstel naar de tweede kamer om bewoners van een studentenhuis huurtoeslag te geven. Met het pikante detail dat de CDA en PvdA het idee ondersteunde.

Maar in tijden van crisis investeren overheden natuurlijk weer minder… Nou, GroenLinks wijst op een onderzoek uit 2009 van Rigo, waaruit blijkt dat het uitbreiden van huurtoeslag naar studentenkamers 1 tot 2 miljoen euro per jaar kost. Een lachertje vergeleken met sommige uitgaven van de regering.

Tijd om deze discussie weer nieuw leven in te blazen in de kamer lijkt mij zo… Zet hem op Jesse Klaver!