In de Eerste Kamer is voorlopig geen meerderheid om het sociaal leenstelsel voor studenten in te voeren. GroenLinks steunt de plannen van het kabinet in de huidige vorm niet.

Dat zei het Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort van GroenLinks in Nieuwsuur. Volgens GroenLinks moeten de huidige plannen eerst drastisch worden aangepast. De partij wil het plan alleen steunen als de studenten ov-chipkaart – waar studenten gratis mee kunnen reizen – blijft, het collegeld omlaag gaat en de aanvullende beurs omhoog. GroenLinks was altijd voorstander van het invoeren van een sociaal leenstelsel voor studenten. De regeringspartijen VVD en PvdA hadden dan ook op steun van de partij gerekend.

De VVD en PvdA willen de basisbeurs vanaf het schooljaar 2014/2015 vervangen door een lening. Die zou na het voltooien van de studie moeten worden terugbetaald. De studenten ov-chipkaart zou worden omgezet in een kortingskaart. GroenLinks zit deze plannen nu dwars. Hierdoor heeft het kabinet “Rutte II” geen meerderheid meer in de eerste kamer.

De huidige samenstelling van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, welke 75 zetels telt,  is hieronder visueel gemaakt. De zittingsperiode van de huidige eerste kamer eindigt in 2015.

1e Kamer der Staten-Generaal

Bron: RTL Nieuws