Studenten kiezen er massaal voor om minder naar college te gaan als de studenten ov-chipkaart eenmaal is afgeschaft. Dit blijkt uit onderzoek van Kamernet.nl onder ruim 1.000 studenten. In dit onderzoek geeft 44% van de ondervraagden aan minder naar college te gaan wanneer zij de reiskosten uit eigen zak moeten gaan betalen.

In het regeerakkoord hebben de regeringspartijen afgesproken dat de studenten ov-chipkaart vanaf het schooljaar 2015/2016 afgeschaft wordt. Studenten hebben dan dus geen recht meer op gratis openbaar vervoer en moeten dus (gedeeltelijk) gaan betalen als zij het openbaar vervoer gebruiken om naar school te gaan. Voor veel van hen is dat een groot probleem. Kamernet.nl onderzocht hoe zij dit gaan oplossen.

In het onderzoek werden studenten de volgende opties voorgelegd:

  • Op kamers in de stad waar ik studeer
  • Studeren in of nabij mijn woonplaats
  • Minder naar colleges
  • Betalen voor de reis (evt. met nieuwe kortingskaart)
  • Anders

Van de ruim 1.000 studenten gaf 44% aan minder naar colleges te gaan als zij geen beschikking meer hebben over een studenten ov-chipkaart. Als de studie uit eigen zak betaald moet worden, doen zij dat het liefst zo min mogelijk dus. Hoewel deze actie zeer ludiek klinkt, liegen de cijfers er niet om.

Een ander groot aantal studenten, 37%, gaf aan op kamers te gaan in de stad waar zij studeren. Vooralsnog een verstandige optie aangezien de standaardtarieven voor het openbaar vervoer niet studentvriendelijk te noemen zijn. In veel gevallen komen de tarieven van trajectkaarten en abonnementen namelijk akelig dicht in de buurt van de huurprijs voor een studentenkamer. Daar komt ook nog eens bepaalde reistijd bij kijken. Op kamers gaan is dan dus al gauw een win-win situatie.

Het resterende deel van de studenten gaf de voorkeur aan de andere opties. Zo gaf 9% aan te gaan studeren in of nabij de eigen woonplaats. 8% gaf aan het “Anders” te gaan doen. De opties die hierbij werden genoemd waren onder andere: een thuisstudie volgen, geld lenen of meer werken. En slechts 2% van de ondervraagden gaf aan te willen betalen voor de reis naar school.

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat bovengenoemde opties op zich niet altijd een oplossing zijn. Zo gaf één van de ondervraagden het volgende aan:

“Hoewel mijn studie grotendeels in Groningen plaatsvindt, zal ik ook naar Leiden moeten voor een specifieke minor. Ééntje die je niet ergens anders kunt volgen en onmisbaar is voor de specialisatie die ik wil doen. Door de ov-studentenkaart af te schaffen zullen ook dit soort studenten getroffen worden, waardoor het moeilijker wordt je studie een richting op te sturen die jij graag wilt. Simpelweg een kamer in de stad waar je studeert is dus niet voldoende, je zult hoe dan ook moeten reizen, dubbel probleem dus.”

Mocht de ov-studentenkaart werkelijk afgeschaft worden, dan is er één reactie die helemaal nog niet zo gek klinkt:

“Hoorcolleges streamen via een webcast.”

Hieronder tref je een visueel overzicht van de resultaten.

Studenten massaal minder naar college