UPDATE: het wetsvoorstel dat centraal staat in onderstaand artikel is op 1 juli 2016 aangenomen. Vanaf die datum gelden de regels over bemiddelingskosten ook voor (studenten)kamers.

——————————————————-

Via Kamernet kan je altijd een kamer, studio en appartement huren zonder bemiddelingskosten te betalen. Ministers Blok en Opstelten vinden dit een goed concept, want als het aan hun ligt, betaal je straks nergens meer bemiddelingskosten. Dit staat in een wetsonderwerp van beide ministers. De ministers willen daarmee de extreme bemiddelingskosten aanpakken. Het is soms lastig om een kamer te vinden in de stad waar je studeert, omdat het aanbod versnipperd is. Daarom zijn er bemiddelingsbureaus, waarbij de huurder de kosten moest betalen. Gevreesd werd dat de verhuurders geen gebruik van bemiddelingsbureaus zouden maken als zij zelf voor de kosten zouden opdraaien. Dat argument geldt door het internet niet meer, zeggen de ministers. Tegenwoordig is de bemiddelaar meestal een makelaar.

Bemiddelingskosten

Als het wetsontwerp wordt aangenomen dan is er geen onderscheid in de regels voor bemiddelingskosten tussen kamers en woningen. In het ontwerp staat dat bemiddelingskosten maar door één partij mogen worden betaald aan de bemiddelaar; door de huurder of door de verhuurder. De hoogte daarvan is normaal gesproken 1 maand huur. Tegenwoordig is de trend dat bemiddelingskosten vaak door de verhuurder worden betaald. Dat komt doordat veel potentiële huurders hun woning op een website vinden. De makelaarsvereniging NVM beschouwt het niet als een zoekopdracht als een huurder een makelaar via zo’n website benadert. Het is in de ogen van de NVM juist de verhuurder die de opdracht geeft door zijn woning op de websites te plaatsen. Daarom moeten de verhuurders opdraaien voor de kosten voor de bemiddeling.

Waarschuwing

Branchevereniging voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang is het daarmee niet eens. Voorzitter Jan Kamminga zegt, in een interview met de NOS, dat hij voor transparantie en duidelijkheid is, maar “om de rekening eenzijdig bij de verhuurder neer te leggen is echter onbegrijpelijk en onjuist”. De vereniging waarschuwt haar leden daarom voor het werken met makelaars die zijn aangesloten bij NVM en VBO-makelaars. Verhuurders moeten vooraf duidelijke afspraken maken over wie opdraait voor de bemiddelingskosten.