Woning delen wordt steeds populairder onder studenten. Het is een goedkoop alternatief om te wonen in de stad waar je gaat studeren. Maar wat is woning delen nu precies? Wat zijn de regels hiervoor?

Dit heb ik voor jullie onderzocht.

Woningdelers zijn een groep mensen die samen een gezamenlijk huishouden vormen, ook wel een woongroep genoemd.

Dat wil zeggen dat zij op hetzelfde adres wonen en zij samen een ‘economisch-consumptieve eenheid’ vormen. In normaal Nederlands: Een verzameling van meer personen die een woonruimte bewoond en daar zichzelf voorziet, of door derden wordt voorzien, in dagelijkse levensbehoeften.
Om dit weer te vertalen naar begrijpelijke taal: je woont samen met meerdere personen en deelt de lasten en zorgt voor elkaar.

De landelijke eisen van het woningdelen zijn de volgende:

Voorwaarden bewoners

  • Woningdelen is alleen toegestaan in woningen met een huur boven € 699,48 – via de vrije sector.
  • Woningdelen zijn verplicht om zich te melden bij de gemeente.
  • Er is sprake van één huurcontract op naam van alle leden van de woongroep en er is geen huurrelatie tussen de bewoners onderling, want zij zijn gelijkwaardig op dat punt.
  • Bij vertrek van een medehuurder bepalen de achtergebleven huurders onderling wie de nieuwe medehuurder wordt (ook wel coöptatie genoemd).
  • De huurders maken gebruik van een gemeenschappelijke rekening voor het betalen van de huur en vaste lasten zoals elektriciteit en water.
  • Een gezamenlijke bankrekening hebben waarvan de huur wordt betaald.

Voorwaarden woning

  • Elke bewoner heeft een eigen kamer die voldoet aan de minimale eisen uit het Bouwbesluit. Er is een extra, gemeenschappelijke verblijfsruimte (een woonkamer, eetkamer of keuken).
  • De woning moet voldoen aan eisen voor geluidsreducerende maatregelen om overlast in de leefomgeving te voorkomen.
  • Als er in de woning vijf of meer personen wonen, moet een gebruiksmelding plaatsvinden conform het Bouwbesluit en moet voldaan worden aan de eisen voor bijvoorbeeld (brand)veiligheid.

Maar aan woningdelen zijn per gemeente andere regels verbonden. Om jullie hierbij te helpen heb ik alle regels per gemeente omschreven.

Woning delen Amsterdam

Woningdelen is in Amsterdam toegestaan. Dat is al fijn! De extra regels in Amsterdam zijn de volgende:

  • Iedere bewoner moet minimaal 15 m2 voor eigen gebruik hebben, of het totaal van de kamers opgeteld met een gemiddelde van 15m2.
  • De gemeenschappelijke ruimte (woonkamer en keuken) moeten totaal minimaal 15 m2 zijn.
  • Kamers mogen niet afsluitbaar zijn. Dus geen sloten op de deuren.

Woning delen Groningen

In Groningen is woning delen toegestaan. In deze bruisende studentenstad worden de landelijke normen gehanteerd voor het woningdelen.

Woning delen Utrecht

Tijd voor het probleemkind van het woningdelen, Utrecht. Zit je er klaar voor? Een woning delen is toegestaan, behalve in de volgende wijken: Zuilen, Ondiep, Schepenbuurt, Lombok, Pijlsweerd, Vogelenbuurt, Gruttersdijk, Wittevrouwen, Wilhelminapark, Oudwijk Dichterswijk en Rivierenwijk.

In het verleden zijn er studenten uit hun woning gezet terwijl zij aan alle regels van de gemeente hebben voldaan.

Ons advies voor studenten die in Utrecht willen studeren en wonen, pas goed op voor het woning delen en doe dit in overleg met de gemeente.

Woning delen Rotterdam

Ook in Rotterdam mag je een woning delen. Daarbij zijn de regels zo opgesteld:

  • Het moet een zelfstandige woning zijn (dus geen studentenhuis).
  • Kamers mogen niet afsluitbaar zijn. Dus geen sloten op de deuren.
  • Iedere bewoner moet minimaal 12 m2 per persoon, Of het totaal van de kamers opgeteld met een gemiddelde van 12m2. Waarbij de kleinste kamer minimaal 7,5 m2 moet zijn.
  • Er moet een intentie zijn om minimaal 1 jaar samen te wonen. Dus een contract voor minimaal 12 maanden.

Woning delen Nijmegen

Ook in Nijmegen zijn er nog geen duidelijke regels opgesteld voor het woning delen. Op 12-04-2013 bracht het Bureau Planologie en Ruimtelijke Ordening een uitleg naar buiten:

    Een woning (appartement of eengezinswoning) mag aan ieder gezamelijk huishouden verhuurd worden. Dus ook studenten, zolang zij maar kunnen aantonen dat zij een huishouden vormen.

Woning delen Eindhoven

In de gemeente Eindhoven zijn geen regels opgesteld voor woningdelers. We gaan er daarmee vanuit dat de landelijke wetten toegepast worden.

Woning delen Den Haag

Ja, in Den Haag mag je een woning delen! In de gemeente stukken staan de volgende eisen omschreven:

    • De bewoners hebben de intentie om langdurig samen te blijven wonen (duurzaamheid).
    • Er is sprake van wederzijdse zorg.
    • Het huishouden is in een periode van één jaar niet van samenstelling veranderd, tenzij de veranderingen naar algemene maatstaven binnen een duurzaam gemeenschappelijk huishouden passen.
    • De ruimtes zijn gemeenschappelijk.
    • Er is een gezamenlijk huurcontract, waarin de namen van alle huurders vermeld staan.
    • Indien vereist is er een huisvestingsvergunning aanwezig.

LET OP! De gemeente Den Haag beoordeelt iedere aanvraag voor een huishouden. Wanneer zij niet vinden dat er sprake is van een duurzaam huishouden, zullen zij geen toestemming verlenen voor het delen van een woning.

Woning delen Maastricht

In de gemeente Maastricht zijn geen regels opgesteld voor woningdelers. We gaan er daarmee vanuit dat de landelijke wetten toegepast worden

Woning delen Leiden

In de gemeente Leiden zijn geen regels opgesteld voor woningdelers. We gaan er daarmee vanuit dat de landelijke wetten toegepast worden.

Woning delen Delft

Ook in Delft is het delen van een woning toegestaan. Echter, zij hebben wel bepaald dat een woning delen anders is dan geen gezamenlijk huishouden hebben. Waarom? Dit heeft invloed op de hoogte van de bij- en toeslagen waar je recht op hebt. Woning delers hebben al voordeel in de lage lasten (door het delen van rekeningen) en zullen daardoor anders beoordeeld worden voor toeslagen. Dus let daarop!

Woning delen Breda

Ja, in Breda mag je een woning delen. Ook in deze gemeente houden ze rekening met de hoogte van de toeslagen waar je recht op hebt. Bij het delen van een woning krijg je minder toeslagen dan wanneer je alleen woont. Maar in de woorden van een wijs man: dat is logisch…

Woning delen Den Bosch

Ja, het zuiden van het land is de woningdelers goed gezind! Je mag ook in Den Bosch een woning delen. Wederom hetzelfde verhaal, de toeslagen worden vastgesteld door het gezamelijke inkomen. Je zal dus minder toeslagen krijgen bij het delen van een woning.

Woning delen Enschede

Ja, in Enschede mag je een woning delen! Wederom hetzelfde verhaal, de toeslagen worden vastgesteld door het gezamelijke inkomen. Je zal dus minder toeslagen krijgen bij het delen van een woning.

Woning delen Haarlem

Jazeker! Haarlem staat woningdelers ook toe volgens de landelijke norm. En zoals in de meeste steden worden de toeslagen berekend op het gezamelijke inkomen.

Woning delen Leeuwarden

Ja, ook in Leeuwarden mag je een woning delen. Deze gemeente heeft zelfs een overzicht met hoeveel minder aan bijstand je krijgt wanneer je een woning deelt.

Woning delen Amersfoort

Jawel, ook Amersfoort staat woningdelers toe volgens de landelijke norm. En zoals in de meeste steden worden de toeslagen berekend op het gezamenlijk inkomen.

Woning delen Zwolle

Ja, Zwolle staat woningdelers toe volgens de landelijke norm. En zoals in de meeste steden worden de toeslagen berekend op het gezamenlijk inkomen.

Woning delen Wageningen

Ja! Wageningen opent haar deuren voor woningdelers. En zoals in de meeste steden worden de toeslagen berekend op het gezamenlijk inkomen.