De examens zitten er bijna op, maar dan begint het eigenlijk allemaal pas: je gaat een studie volgen die je leuk vindt. Dat is al pluspunt één aan een vervolgopleiding: je kiest voor iets waar je zin in hebt en dus hoef je jezelf niet iedere dag opnieuw te motiveren om je bed uit te gaan en naar school te gaan. Veel studenten kiezen er direct of na één jaar studie voor om op kamers te gaan, omdat dat vaak dichterbij school is en omdat je dan wat mee kunt pikken van het studentenleven. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij op kamers gaan?

Een kamer vinden

Dat klinkt logisch, maar het kan lastiger zijn dan je denkt. Begin daarom ruim op tijd met het zoeken naar een kamer. Rond de zomer en rond februari komen er veel kamers vrij, omdat studenten dan afstuderen. In juli en augustus komen zelfs twee keer zoveel studentenkamers vrij. Toch blijft de kamernood hoog door de nieuwe lichting studenten. Laat ook al je vrienden en familie weten dat je een kamer zoekt en plaats oproepjes op je social media.

Go to your room!

Je kamer inrichten

En dan heb je het voor elkaar: je hebt je eigen, veel te dure 10m² midden in de stad veroverd. Je hebt er een nieuwe vloer in gelegd en je bent – op zondagmiddag – naar de IKEA gegaan voor nieuwe spullen. Je hebt alles, behalve gordijnen, maar die komen dan binnenkort nog wel. In het begin gaat het nog wel, totdat je een avondje gaat stappen en om zeven uur door de zon gewekt wordt. Daar word je echt niet happier en vrolijker van. Zorg er dus voor dat je kamer zo snel mogelijk af is en houd bij het inrichten rekening met de ruimte die je hebt. Soms heb je bijvoorbeeld kamers met een hoog plafond. Daar past dan weer perfect een hoogslaper in en dat zorgt weer voor meer ruimte. Wat ook helpt, is het handig opbergen van je spullen. Bij IKEA vind je handige opbergers in leuke kleurtjes!

Early Bird Penny

Verzekering

Sluit een goede verzekering af. Als je huisgenootje dan je laptop van het balkon stoot ben je in ieder geval goed gedekt. Denk ook aan een ziektekostenverzekering (ze hebben speciale voor studenten), maar ook aan een inboedel- en fietsverzekering. Het komt namelijk nogal eens voor dat je als student meerdere fietsen “kwijtraakt”.

Jim Carrey SHOCK

Financiën

Op jezelf wonen is al niet goedkoop, maar het wordt helaas steeds duurder. Zo betaal je in Amsterdam maar liefst €538,54 voor een kamer. Gelukkig komt de overheid je een beetje tegemoet: de uitwonende studiebeurs is €279,14. Buiten je huur komen er nog andere dingen bij kijken: eten/drinken, uitgaan, kleding, reisjes naar huis op dagen dat je weekOV niet geldig is, je telefoonrekening, je ziektekostenverzekering en je collegeld. Ik zette enkele tips op een rijtje.

1) Inkomsten en uitgaven

Schrijf op wat je inkomsten en je vaste uitgaven zijn. Noteer op welke datum je geld krijgt en op welke datum er geld van je rekening wordt afgeschreven. Dit kun je heel handig in een excelbestand doen, maar ook in een schriftje. Houd ook rekening met het collegegeld, zo’n 1800 euro per jaar.

2) Kleine uitgaven

Houd ook je kleine uitgaven bij. Je schrikt ervan hoeveel je naast je vaste lasten uitgeeft. Je hebt allerlei apps waarmee je je uitgaven kunt bijhouden, maar dit kun je natuurlijk ook in een schriftje doen.

3) Spaar

Zet geld opzij. Dit klinkt heel suf, maar je bent dolblij als je wat geld opzij hebt gezet als je opeens een grote uitgave moet doen. Denk hierbij aan een reparatie van het scherm van je telefoon, een nieuwe bril, de rekening van de kapotte wasmachine, een nieuwe laptop omdat je oude crashte (toen je net bezig was aan een belangrijk verslag) of een nieuw paar goede winterlaarzen. Het is ideaal als je dan wat geld achter de hand hebt en meteen de dingen kunt aanschaffen die je nodig hebt. Ook is het handig om geld achter de hand te hebben als je je baantje kwijtraakt. Zo kun je toch nog in huis blijven wonen terwijl je hard zoekt naar een nieuwe job. En geloof me, dat zorgt voor zoooo veel minder stress!

4) Geld voor jezelf

Houd het ook leuk voor jezelf: spaar bijvoorbeeld in een paar maanden een bepaald bedrag bij elkaar en spreek met jezelf af dat je daar iets leuks van mag doen.

5) Toeslagen

Je hebt als student recht op zorgtoeslag (tenzij je een jaarinkomen hebt dat hoger is dan €28,482) en je kunt als je een baantje hebt ieder jaar je belasting terugvragen. In sommige gevallen heb je als student recht op huurtoeslag. Bekijk hier of je daar recht op hebt. Meer tips over financiën vind je hier.

Boodschappen

Probeer wekelijks boodschappen te doen. Als je iedere dag gaat, ben je uiteindelijk duurder uit. Maak een lijstje met de dingen die je nodig hebt en koop vast vooruit. Zorg dat er ook dingen bijzitten die je in de vriezer kunt bewaren, zoals brood, kip, vis en diepvriesgroenten. Dat kun je vaak meerdere maanden bewaren en zo bespaar je gemakkelijk geld. Let ook op aanbiedingen. Vaak heb je 3 halen 1 betalen-aanbiedingen. Ideaal om shampoo, gezichtsreiniger of tandpasta in te slaan. Dan kun je weer een paar maanden vooruit! Boodschappen kun je prima halen bij bijvoorbeeld de Lidl: zij hebben prima producten (en het allerbeste wasmiddel van Nederland) en het kost bijna niks!

Huisgenoten

Vaak krijg je als je een kamer huurt te maken met huisgenoten. Je komt dan terecht in een studentenhuis waar je de keuken en badkamer moet delen met (veel) meer mensen. Enkele tips: – Ga voor jezelf na wat je prettig vindt: veel of weinig huisgenoten. Er bestaan ook echt studentenhuizen waar je bijvoorbeeld maar twee of drie huisgenoten hebt; – Maak goede afspraken: spreek af wanneer jullie schoonmaken en wie wat doet. Ook handig om af te spreken wanneer er bezoek mag komen en of er wel of niet binnen mag worden gerookt; – Ben je erg gesteld op je eigen spullen? Ga dan niet met mensen wonen die een sharing is caring-mentaliteit hebben. Niets irritanter dan al na twee dagen je hele keukenuitzet en je halve kledingkast kwijt te zijn; – Zorg ervoor dat je genoeg privacy hebt. Als het je even te veel wordt, kan het ook prettig zijn om met laptop en al te verhuizen naar dat ene leuke koffietentje op de hoek. Rust!

Last but not least

Je eigen plekje is heerlijk! Je hoeft niets, niemand let op je en je kunt lekker je eigen ding doen. Natuurlijk wel braaf naar school blijven gaan, want anders krijg je daar weer stress en gezeur van. En niets is vervelender dan die langverwachte stapavond in te moeten ruilen voor een avondje studeren… community

Ga jij op kamers?

Deze blogpost is geschreven door Iris van IrisDenkt Je kan al haar leuke items volgen op haar eigen site!

Iris, Bedankt dat je dit met ons wilde delen!