Het regeerakkoord van VVD en PvdA bevat ingrijpende bezuinigingen op het onderwijs. Veel mensen maken zich zorgen over de drastische verandering van de studiefinanciering. Daarom hebben FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond een grootschalig onderzoek gelanceerd onder scholieren, studenten en ouders naar de gevolgen van het invoeren van een leenstelsel. Het onderzoek is een reactie op veel vragen van verontruste studenten die de beide organisaties afgelopen dagen bereikten.

FNV Jong voorzitter Dennis Wiersma: “We zijn bang dat de gevolgen van een leenstelsel echt worden onderschat. De schuld van veel jongeren is met gemiddeld 15.000 euro al hoger dan in jaren. Daarbij is het vinden van een goede baan lastig en lukt het jongeren steeds moeilijker om rond te komen. We willen nu van jongeren en ouders zelf horen wat het opwerpen van barrières betekent voor het kunnen realiseren van hun ambities.”

LSVb voorzitter Kai Heijneman: “Mocht het leenstelsel er daadwerkelijk komen, dan zal dat stevige gevolgen hebben voor studenten. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken hoe jongeren en hun ouders deze gevolgen ervaren. Dat doen wij met deze enquête, maar het is belangrijker dat de overheid dit ook doet. Je kunt niet zo’n ingrijpend leenstelsel invoeren zonder daar goed over na te denken.”

De komende weken worden jongeren en ouders via www.StuderenMoetKunnen.nl zelf gevraagd wat een leenstelsel voor hen betekent. Het initiatief van de jongerenorganisaties wordt ondersteund door de FNV/de nieuwe vakbeweging. De eerste publicatie van de resultaten zal plaatsvinden tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer eind november. Acties tegen de invoer van een leenstelsel worden niet uitgesloten.

Bron: Lsvb.nl