De langstudeerboete; dit jaar het meest gehate woord onder studenten. En dat de boete er uiteindelijk toch niet komt, wil niet zeggen dat studenten nu achterover kunnen leunen. En het regeerakkoord liegt er niet om. De studiefinanciering wordt omgezet in een sociaal leenstelsel en ook de afschaffing van de ov-kaart hakt er flink in. Snel afstuderen dus!

Je studietijd rekken – je wilt even op reis of duikt het liefst elke donderdagavond het nachtleven in – wordt met de plannen van het nieuwe kabinet een dure grap. De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat een gemiddelde student straks duizenden euro’s per studiejaar extra kwijt is. Slimmer studeren blijft daarom een issue.

Uit onderzoek van Efaqt.nl blijkt dat ruim 80% van de studenten dit weliswaar ambieert, maar geen idee heeft hoe ze dit moeten aanpakken. De een zit al weken voor een tentamen te blokken, de andere doet pas op het allerlaatste moment voor het eerst zijn boek open. Iedere student houdt er zo zijn eigen studiemethode op na. Meestal op basis van eigen ervaring, want ‘slim studeren’ is op geen enkele Hbo-instelling of universiteit een vak.

Mark Tigchelaar is geheugentrainer en expert als het gaat om snelleren. Zijn gemiddelde ligt op ongeveer 1000 woorden per minuut. Even ter vergelijking: een gemiddeld mens leest in datzelfde tijdsbestek tussen de 200 en 250 woorden. Tigchelaar schreef meerdere boeken over geheugentraining en verzorgt trainingen aan managers, ondernemers en studenten. “Hetzelfde artikel of hoofdstuk lezen  in de helft van de tijd is echt mogelijk. Waar het om gaat is dat je je oogspieren traint en die tijdens het lezen van een tekst begeleidt”, vertelt Tigchelaar.

Oogspieren, we hebben er zes. Die coördineren de bewegingen en zorgen ervoor dat we van links naar rechts, onder, boven en schuin opzij kunnen kijken. Net als een biceps kun je ook deze spieren trainen. “Neem in je hand een pen en strek je arm recht vooruit. Terwijl je je arm van links naar rechts beweegt, volgen de ogen het topje van de pen. Het ziet er wat vreemd uit, maar zal je wel verder op weg helpen.”

De volgende stap in het proces is het begeleiden van de oogspieren door tijdens het lezen met een vinger of pen de woorden te volgen. Je deed dat vroeger in groep 4 en 5 van de basisschool waarschijnlijk al. “Zonder zo’n pen springen de ogen weer terug naar woorden die ze net hebben gelezen. Zo snel dat je het amper merkt, maar het vertraagt wel enorm. Tijdens de trainingen al zie ik studenten die op deze manier hun leessnelheid verdubbelen.”

Dat je door het opvoeren van die snelheid de tekst juist minder goed zou begrijpen is een misverstand, zo benadrukt Tigchelaar. “Doordat je meer woorden opneemt, hebben je hersenen minder tijd om aan andere dingen te denken. Daardoor onthouden mensen een tekst juist beter.”

Bron: Spits