Het leek me in eerste instantie allemaal nog zo mooi, dat wonen bij m’n ouders. Ik kan me bijna elke avond verheugen op een goed avondmaal, de was is in handen van moeders en vooral: het is relatief goedkoop. Logisch dat het ouderlijk huis onder studenten vaak gezien wordt als hotel. Vergeleken met een klein studentenkamertje zelfs van vijf sterren niveau. Maar is het allemaal wel zo mooi als het lijkt?

Bij het studeren komt naast tal van nieuwe invloeden ook een opkomende volwassenheid kijken. Je wilt de zaken zelf in handen hebben en je eigen gang gaan. Woon je nog thuis? Tja, Dan zal je merken dat dit niet het beste toneel daarvoor is. Zie het als een vervolg van de puberteit. Ook dan krijg je veel nieuwe invloeden en onderga je een hele ontwikkeling, vooral na het bereiken van je zestiende levensjaar. Je mag alcoholische versnaperingen gaan nuttigen en je doet dat natuurlijk het liefst in de plaatselijke kroeg. Helaas geven je ouders je een tijd mee dat je weer thuis moet zijn, allesbehalve relaxt voor een puber. Je ouders hebben thuis dus de touwtjes strak in handen. Dat botst met het beeld van volwassenheid: alles in eigen hand hebben en je eigen gang gaan.

Hoe tof is het nou om bijvoorbeeld elke avond zelf te kunnen bepalen hoe laat je eet? En vooral: wat je eet. Je hebt ’s ochtends geen zin in een boterham, maar zou wel een kapsalon lusten? Geen probleem. En een keer geen zin in koken? Ach, dat kan altijd nog, een malse verzameling spareribs ligt binnen mum van tijd op je deurmat. Heel lekker al deze mogelijkheden, je moet alleen wel alles onder controle kunnen houden. Elke dag pizza en je staat binnen paar maanden in de boekenhandel voor het nieuwe boek van Sonja Bakker.

Een nachtje doorhalen met een knalfeest behoort ook tot de dingen die uitwonend stukken makkelijker gaan dan thuiswonend. Een enorm leerzaam proces dat op kamers wonen en misschien nog wel het belangrijkste: het besef dat je op je eigen benen kan staan en dus van niemand afhankelijk bent. Tja, zo mooi is dat wonen in het ouderlijke hotel dus eigenlijk niet. Behalve voor diverse weekenden uiteraard, een beetje verwennerij kan geen kwaad. Maar wil je je volwassenheid verder ontwikkelen? Dan is het wonen op kamers zeker een aanrader. Volgende week ga ik het beleven, in m’n verse studentenpaleisje. Geniet of ga niet, zeggen ze.

Mamatip van deze week: Geeft je stofzuiger een muffe geur af en blijft dat hangen in je huis? Probeer dan eerst even een beetje waspoeder op te zuigen. Dit zal vervolgens een frisse geur door de hele kamer achterlaten.

Door: Jasper Veenkamp