In zuinige tijden moeten we creatiever omgaan met onze financiën, bijvoorbeeld de huur. Gelukkig denken er genoeg organisaties met ons mee. Hoe denk je erover om een kamer gedeeltelijk te betalen in ‘natura’ ?

Het Roemer Visscher College in Den Haag komt met een vernieuwend concept: we bouwen een studenten flat waar de bewoners een gedeelte van de huur betalen met lesgeven op een vakschool en vmbo. Dacht je aan wat anders met natura?
De studenten flat is een groot succes. De flat heeft 26 studio’s en heeft er al 20 bezet, en dat terwijl het complex pas in half november wordt opgeleverd. Een briljant concept waar ik graag aandacht aan besteed.

De nieuwe bewoners zijn voornamelijk studenten aan de TU Delft en de Haagse Hogeschool. Nog nooit eerder in Nederland is er een middelbare school geweest die een complex heeft gebouwd om een binding te krijgen met de school. Karel Bun, algemeen directeur van Scholengroep Zuid-West, is de bedenker van het innoverende concept. ‘We nemen op school de studenten/bewoners in dienst voor 8 uur per week. We betalen hen die uren niet uit in salaris, maar bieden hen woonruimte in een gloednieuwe flat die meer ruimte biedt dan een gemiddelde studentenwoning.’

Goedkoper

Volgens Bun komt dit financieel ook goed uit voor de studenten. Studenten die niet in aanmerking komen voor huursubsidie, betalen bij het complex nog steeds minder dan de studenten die de volle mep moeten betalen aan studentenkamers in de Haagse regio.

Er waren ook ontzettend veel aanmeldingen van personen die in het complex wilde trekken zonder les te geven en die meer wilde betalen. Maar dat gaat niet gebeuren, ‘dan had ik woningcorporatie directeur moeten zijn en geen schooldirecteur.’ aldus Bun. De school heeft ook niet voor ogen om geld te verdienen met de verhuur van de studio’s, maar de exploitatie komt er mee rond volgens Bun.