Ben jij op de hoogte van de gemiddelde huurprijs voor een kamer in jouw stad? Of wat het gemiddeld aantal vierkante meters is van een kamer, studio of appartement? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer vind je in onze verhuurmarktrapportage over de eerste helft van 2019. We geven dit jaar niet alleen inzicht in de gemiddelde huurprijs over heel Nederland, maar zoomen tevens in op 10 grote (studenten)steden. Per stad kijken we naar de gemiddelde huurprijs, de prijs per m², hoe de woning wordt opgeleverd en door wie de woning wordt aangeboden.

 

De gemiddelde huurprijs voor een kamer 

Ook dit jaar valt de stijging in de gemiddelde huurprijs op; in 2017 bedroeg de gemiddelde huurprijs van een kamer nog 385 euro per maand. Dit bedrag is in de eerste helft van 2019 opgelopen tot maar liefst 434 euro. Dit is een stijging van maar liefst 12,7 procent. 

Ten opzichte van 2018 is de gemiddelde huurprijs van een kamer in Nederland met 4,9 procent gestegen. Het gemiddelde van 434 euro betreft enkel het gemiddelde van het eerste halfjaar van 2019. Daarom verwachten we dat het bedrag in de komende maanden verder zal toenemen. In 2018 nam de gemiddelde huurprijs gedurende het tweede halfjaar namelijk nog met 2,6 procent toe.

 

Grootste stijging in Leiden

In Leiden is de gemiddelde huurprijs voor een kamer per maand het afgelopen jaar het meest gestegen. Hier zijn de prijzen met 9,6 procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. Daarna volgen Rotterdam met een toename van 8,7 procent, Arnhem met een toename van 8,1 procent en Tilburg met een toename van 7,0 procent. Alleen in Ede is de gemiddelde huurprijs met 0,2 procent afgenomen. 

 

De gemiddelde prijs per m²

Om een goed beeld te krijgen van de verschillen in prijs tussen de verschillende steden in Nederland, kijken we ook naar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter per (studenten)kamer inclusief gas, water en elektriciteit. De drie duurste steden in Nederland zijn: Amsterdam met € 41,63 per vierkante meter, Rotterdam met € 29,63 en Utrecht met € 28,45. In de steden Leeuwarden, Deventer en Enschede zijn de prijzen het laagst met een vierkantemeterprijs onder de € 21,-. 

 

Kale woonruimtes nemen af in populariteit

Op Kamernet vind je kamers, studio’s en appartementen die kaal, gestoffeerd of gemeubileerd worden opgeleverd. Opvallend is dat het aandeel woningen dat gestoffeerd of gemeubileerd wordt aangeboden sterk groeit over de afgelopen jaren. In het eerste halfjaar van 2019 werd namelijk nog maar 15 procent van alle woonruimtes kaal opgeleverd. Terwijl dit 19 procent in 2017.

 

Flinke toename internationale studenten

Het aantal internationale woningzoekenden op Kamernet (voornamelijk internationale studenten en expats) groeit hard. In het eerste halfjaar van 2017 bestond 15 procent van het totale aantal woningzoekenden uit internationals, maar dit is inmiddels gestegen naar 24 procent. Een van de verklaringen voor het stijgende aantal internationale gebruikers is de toename in het aantal internationale studenten in Nederland. Zo meldde Nuffic ‘de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs’ eerder al dat gedurende het studiejaar 2018-2019, 85.955 buitenlandse studenten uit 170 landen een volledige studie in Nederland volgden. Dat was 11,5 procent van het totaal aantal ingeschreven studenten in het studiejaar van 2018-2019. Terwijl hun aandeel in het studiejaar ervoor, 2017-2018, nog 10,5 procent betrof. 

 

De rapportage

Bovenstaande gegevens hebben uitsluitend betrekking op woningen die via Kamernet zijn aangeboden. Meer informatie over de verhuurmarkt vind je in de gratis te verkrijgen ‘(ver)huurmarkt update’Voor vragen over de rapportage kun je contact opnemen met kamernet via pers@kamernet.nl.