In 2017 had 84% van alle Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar een smartphone. Het aandeel onder de studenten mag je gerust een flink aantal procenten hoger zetten. Een smartphone brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Wil je er helemaal bij horen? Dan wil je natuurlijk de laatste iPhone of Samsung Galaxy. Maar ook als het toestel jou helemaal niet uitmaakt, zijn er altijd kosten voor het mobiele abonnement. Deze zes bespaartips helpen je flink te besparen op je telefoonkosten.

telefoon

  1. Sluit het juiste abonnement af en bespaar
    Voordat je een mobiel abonnement afsluit is het slim om eerst te bepalen hoeveel belminuten, smsjes en data jij gemiddeld gebruikt. Sluit een mobiel abonnement af dat daar nét iets boven zit. Twijfel je? Kies dan voor een lagere bundel. Want verhogen mag altijd en verlagen niet. Check voordat je het mobiele abonnement afsluit of je op mobiele data kunt besparen. Er zijn namelijk verschillende oplossingen om het dataverbruik op je smartphone te verminderen.
  2. Maak gebruik van WiFi netwerken
    De meest efficiënte manier om belminuten en data te besparen is vaker gebruikmaken van WiFi netwerken. Overal waar je komt zijn er gratis WiFi netwerken. Vraag even het wachtwoord en je kunt gratis YouTube verkennen. PS, heeft jou vriend(in) wel onbeperkt internet? WiFi af en toe met hem mee via zijn of haar Mobiele WiFi hotspot.
  3. Gebruik een Adblocker
    Vind je advertenties ook zo irritant? Zorg dat ze als sneeuw voor de zon verdwijnen met een adblocker. Je verbruikt zo ook nog eens veel minder data doordat al die automatische advertenties niet meer worden gedownload. Beter!
  4. Voor de datavreters!
    In de laatste jaren stijgt het dataverbruik in rap tempo. Eind 2017 kon Tele2 bijvoorbeeld een viervoudig dataverbruik melden ten opzichte van het jaar daarvoor. Een van de redenen is dat data jaarlijks goedkoper is geworden. Een trend die nog niet afgelopen lijkt te zijn. Als datavreter die ieder uur een Netflix serie kijkt of volledige YouTube kanalen leeg trekt is het daarom aantrekkelijker om voor een jaar abonnement te kiezen ten opzichte van een tweejarig abonnement. LET OP, dit geldt vooral voor de hogere databundels vanaf 3 GB.
  5. Verleng je abonnement op tijd
    In het verlengde hiervan ligt verlengen. Jazeker, ook met verlengen kun je geld besparen. Verschillende budget providers en ook premium aanbieders geven je tijdens de looptijd van een mobiel abonnement een aardige korting. Loopt het eenjarig of tweejarige abonnement af, dan wordt het abonnement maandelijks verlengt. In sommige gevallen ben je dan de aantrekkelijke korting kwijt en stijgt je rekening flink. Wees die stijging voor en zorg ervoor dat je op tijd verlengt! Zo voorkom je eenvoudig overbodige kosten. Een verlenging kun je al drie of vier maanden voor het einde van je huidige abonnement aanvragen. Zet de datum waarop je mag verlengen in je smartphone.
  6. Koop je nieuwe smartphone op het juiste moment
    Kies het juiste moment om een smartphone te kopen en bespaar veel geld. Vlak na de lancering van een nieuwe smartphone is het toestel duur. De voorganger van dat toestel is al goedkoper geworden. Tegenwoordig zien we dat de prijs van een smartphone na 6 maanden tot ruim 25 procent lager kan liggen. In sommige gevallen daalt de prijs zelfs nog meer. In 2017 was de LG G6 hiervan een goed voorbeeld.

Naast het besparen op je data hebben we ook tips om de juiste provider te kiezen en het abonnement te kiezen wat bij jou past. Bekijk het artikel voor tips voor de keuze van je telefoonabonnement. Heb jij juist een gigantische databundel en ben jij van de vele apps op je telefoon? Bekijk dan ook de populairste dating apps voor studenten voor op je smartphone.