In het studiejaar 2017-2018 is de instroom in het hbo met 5,5% gegroeid ten opzichte van het studiejaar ervoor. Niet alleen bij de bachelor, maar ook bij de master en Associate degree opleidingen is de groei duidelijk zichtbaar. Daarnaast is er een groei te zien in het aantal studenten dat een voltijd opleiding start, maar ook het aantal studenten dat een deeltijd of duale opleiding is begonnen.

De grootste groei van instromende studenten is te zien in de gezondheidszorg. Hier steeg het aantal studenten met 9%. Het totaal aantal ingeschreven studenten dat een hbo opleiding volgt is nog nooit zo groot geweest.  Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Dat èn de instroom èn het aantal diploma’s zo groeien is goed nieuws. Het is een teken van vertrouwen in ons onderwijs, dat ook wordt ondersteund door uitstekende kwaliteitsbeoordelingen van de NVAO en de tevredenheid van onze studenten.”

hbo

Bron: Vereniging Hogescholen

Gekeken naar de vooropleiding is de grootste groei te zien in de instroom vanuit het mbo. De instroom vanuit het vwo stijgt weer met 2,9% na jaren van daling. Het aantal afgestudeerden is het hoogst in de gezondheidszorg (12,8%) en bij de opleiding verpleegkunde is dit zelfs 28,2%.

De groei van de instroom per type opleiding is bij de Associate degree het grootst, 32,6% (19,2% in 2016-2017). Naast de bachelor en masteropleiding heeft de Associate degree opleiding (Ad) sinds 1 januari 2018 een volwaardige positie als hbo-opleiding met een zelfstandige arbeidsmarktkwalificatie. “We zien de belangstelling voor de tweejarige Ad-opleiding onder werkenden en mbo-4 studenten toenemen en we voldoen daarmee aan een vraag op de arbeidsmarkt. De sterke groei van de instroom bevestigt dit”, aldus De Graaf.

Ga je in 2018 studeren of ben je al druk bezig met je opleiding? Misschien is er in jouw nieuwe studentenstad wel een leuke introductieweek in de start van het studiejaar. Bekijk hier het overzicht met alle introductieweken per stad.

Studeer je al? Wij geven je vijf tips om je tentamens te halen zodat jij straks niet alleen onder de groep ‘startende studenten’ valt, maar uiteindelijk ook onder ‘afgestudeerde studenten’ ;).

Bron: Vereniging Hogescholen