Woon je in een studentenhuis met meerdere huisgenoten? Dan is het soms lastig om samen de verantwoordelijkheid te nemen over de energiekosten die jullie maken en over het effect van jullie gezamenlijke en persoonlijke effecten op het milieu. Natuurlijk is het leuk om te leven als een koning, het is tenslotte je studententijd. Toch kan het geen kwaad om bewust om te gaan met je energie uitstoot. Lees hieronder een aantal zaken die jij en je huisgenoten milieubewuster kunnen aanpakken. Zo maken jullie samen de wereld nét een beetje groener 😉

1. Afval scheiden

Natuurlijk kost het wat meer moeite om per categorie het afval apart in een afvalbak te stoppen. Maar als je er hiermee voor kunt zorgen dat er meer plastic gerecycled kan worden, waarom niet? In ieder geval is het een kleine moeite om je glas, oud papier en plastic apart te verzamelen. Of maak van de lege flessen leuke vaasjes! Daarnaast kun je ook afval verminderen door een ‘nee-nee’ sticker op je deur, om die ladingen huis-aan-huis bladen en folders direct te bannen. Stap in plaats van de papieren folders over op het mobiele alternatief.

bottle

 

2. Check jullie verbruik

Samen met je huisgenoten verbruik je waarschijnlijk aardig wat stroom. Kijk hier eens kritisch naar. Hebben jullie een game console, tv, beamer, wasmachine, vaatwasser en droger in huis? Of heeft zelfs iedereen zijn eigen televisie? En staat bijvoorbeeld het licht in de gemeenschappelijke ruimtes altijd wel aan, ook al is er op dat moment niemand? Natuurlijk hoef je niet meteen alle elektrische apparatuur het huis uit te gooien, maar het kan geen kwaad om eens met je huisgenoten te bespreken hoe jullie zuiniger met energie om kunnen gaan. Daarnaast zorgt het niet alleen voor een positief effect op het milieu. De kosten van de energierekening gaan dan ook omlaag.

light

3. Verlaag jullie verbruik

Zet de lampen eens uit of wat lager (koop dimmers én spaarlampen) en steek gezellig wat kaarsjes aan. Zet koffie en thee voor al je huisgenoten in plaats van iedereen voor zichzelf. En als je een wasje draait of de afwas doet: vraag je huisgenoten of zij nog was hebben en was die vieze kopjes van je huisgenoot ook af, nu je toch bezig bent. Je kunt ook misschien vaker de was ophangen in plaats van de droger voor élk wasje aan te zetten. Er zijn veel energieleveranciers die groene stroom leveren en misschien kun je per maand wel je maandbedrag verlagen of sowieso al minder uitgeven aan energie. Je kunt altijd kijken of het overstappen naar een andere energieleverancier voordelig is.

was

 

4. Maak je huisbaas bewuster

Er zijn veel verschillende aanpassingen die jij en je huisgenoten of je huisbaas kunnen aanpassen aan het huis om minder geld uit te geven aan energie. Zo heeft de isolatie van de woning, de CV ketel die in het (studenten)huis staat en de apparatuur heel veel invloed op de energierekening. Speciaal voor particuliere verhuurders en woningeigenaren is dit artikel opgesteld met tips om te besparen op de energierekening.

energie

5. Koop en kook bewust én samen

Zorg voor minder kosten én minder verbruik van plastic door met je huisgenoten naar de markt te gaan. Doe daar samen je boodschappen en koop groente en fruit in de buurt. Dit is een stuk voordeliger en milieubewuster én er zit vaak weinig tot geen plastic om de producten van de markt. Kook samen met je huisgenoten om gas en energie te besparen en gooi zo min mogelijk weg. Misschien maak jij je huisgenoot wel blij met de producten die jij niet meer gaat eten als jij een weekendje naar je ouders gaat.

Naast met voedsel, kun je ook met kleding veel kosten besparen én je steentje bijdragen aan het milieu. Verkoop je kleding die je niet meer draagt of neem kleding over van je huisgenoten. Organiseer bijvoorbeeld een grote kledingruil of uitverkoop van kleding met je huisgenoten. Van de opbrengst kun je dan weer een fair-trade kopje koffie kopen of een spaarlamp 😉

food