Studenten zijn de dupe van de Wet doorstroming huurmarkt, in het kader van de ‘verhoogde asielinstroom.’ Daardoor zitten ze vast aan een 5-jarig contract, stelt de Delftse studentenvakbond VSSD.De Wet doorstroming huurmarkt is deze week door de Tweede Kamer aangenomen. De wet maakt onder andere een tijdelijk contract van vijf jaar voor ‘onzelfstandige woonruimte’ zoals studentenkamers mogelijk.

Het tijdelijke huurcontract wordt ingevoerd in het kader van de verhoogde asielinstroom, om statushouders sneller aan woonruimte te helpen en hen zekerheid te geven over een verblijf van tenminste vijf jaar. Daarbij gaat het om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben en recht hebben op semi-permanente bewoning (tussen de vijf en tien jaar).

,,Over de gevolgen voor studenten is niet goed nagedacht. Wij vinden het vijfjarig contract een heel slecht idee,” reageert VSSD-voorzitter Ivo van der Horst. Volgens hem zijn veel Delftse studenten straks de dupe van de vijfjarige contracten, die hen ‘door de strot worden geduwd’.
Nu kunnen studenten dankzij een opzegtermijn van één tot enkele maanden veel makkelijker van een huurcontract af. Van der Horst: ,,Wat denk je van huisjesmelkers? Die zijn heel blij met de wet, want ze kunnen studenten langer uitmelken met hogere huurprijzen. Bovendien telt Delft heel veel studenten die kortere studies doen of besluiten om een andere studie te volgen, in een andere plaats. Dan zit je vast aan een vijfjarig contract.”

Verhuurders hoeven met de nieuwe wet in de hand niet te motiveren waarom geen gebruik kan worden gemaakt van een contract voor onbepaalde tijd. Van der Horst: ,,Dat betekent veel meer onzekerheid voor studenten die juist belang hebben bij een contract voor onbepaalde tijd. Maar het is ook heel nadelig voor studenten die juist sneller van een contract af willen. Delft kent veel zware studies, waarbij een hoog percentage uitvallers is. Die studenten willen dan ergens anders heen om te studeren.”

 

Wat vinden jullie hiervan? Wij horen heel graag je mening hieronder in de comments!