Schoonmaken, toch een gevoelig onderwerp voor menig student op kamers. De schaarse tijd van studenten kan wel beter worden besteed Zo zijn er colleges, commissies, borrels, reisjes naar huis, enige vorm van sociaal leven en pas aan het einde van het rijtje zet men schoonmaken. Kamernet besloot onderzoek te doen naar de kennis en toepassing van hygiëne onder studenten op kamer door het hele land!

Dat er in studentenhuizen altijd stapels afwas staan is bekend, maar nu blijkt volgens een onderzoek van Kamernet dat ook de hygiëne in de slaapkamer te wensen over laat. Zowel dames als heren scoren vrijwel gelijk: respectievelijk 54 en 48 procent verschoont de lakens twee keer per maand of vaker. Hoewel dit aardig hoog klinkt, moeten we de andere helft van de studenten niet vergeten! De hoeveelheid stof, zweet of dode huidcellen dat verschuild zit in in je beddengoed is schrikbarend – zeker bij studenten. Waar een bed doorgaans dient als slaapplek, dient het bij studenten ook als eettafel, studeerplek of in enkele gevallen zelfs sportschool. Hoe vaak zou je een bed dan moeten verschonen? Minstens eens in de twee weken! Daarnaast is het heet wassen van het beddengoed essentieel om alle bacteriën daadwerkelijk te doden! Kortom: studenten; houd hier rekening mee bij een spontane logeerpartij. Misschien is een thuiswedstrijd beter aan te raden.

Nu het volgende gevoelige onderwerp: het schoonmaken van de WC! Een kleine opfrisbeurt: een toilet dient minstens eens per week te worden gereinigd – op een grondige wijze. Enkel een flinke lading chloor loslaten in de pot is helaas niet voldoende. Belangrijk is eromheen, eronder, erachter, erop en natuurlijk ook erin schoon te maken! Hoewel de dames en heren vrijwel gelijk scoorden met betrekking tot het beddengoed, geeft het reinigen van het toilet verschillende resultaten! Waar zeker de helft van de dames wekelijks of vaker het toilet reinigt, is dat bij de heren net iets meer dan een derde! Ook verontrustend: bij 40 procent van de herenhuizen wordt de WC slechts eens per maand of minder schoon gemaakt.

En dan nu een kennisvraag: is het de 3-seconde of de 5-seconde regel? En wordt deze regel dan ook verschillend opgevat door dames en heren? Na onwijs veel rondvragen, debatteren, raadpleging van wetenschappelijk onderzoek en spirituele begeleiding, hebben wij helaas nog steeds het antwoord niet gevonden. Kamernet deed onderzoek en wat blijkt? Het klopt! Het merendeel van de studenten dames denkt dat het de 3-seconde regel is, terwijl het merendeel van de mannen stemt voor de 5-seconde regel. Zou dit dan ook betekenen dat dames hygiënischer zijn?

Ook dit hebben wij gevraagd aan de studenten: wie is er nou eigenlijk schoner in een studentenhuis? Volgens zowel de mannen als de vrouwen zijn dit de dames. Ongeveer twee derde deel van de dames vindt dat vrouwen netter en schoner zijn in vergelijking met heren. Slechts 5% van de dames denkt dat heren het schoonst zijn in een studentenhuis! Waar de heren ook vinden dat dames schoner zijn – ongeveer een derde stemde op vrouwen – geven ze zichzelf ook credit. Een kwart van de heren vindt dat zij het schoonste zijn in een studentenhuis! Verder zegt grofweg een derde van de heren dat beide partijen niet veel beter dan elkaar zijn.

Kortom: de resultaten zijn niet onwijs dramatisch, maar ook niet bepaald geruststellend! Tijd om oma op te bellen en een lesje hygiëne, schoonmaken en overleven in een studentenhuis te volgen!

Als klap op de vuurpijl heeft Kamernet, in samenwerking met Helpling, een volledig verzorgde lenteschoonmaak van een studentenhuis verloot onder de deelnemers van het onderzoek! Al lentekriebels gekregen maar geen idee hoe je moet beginnen? Klik hier om gemotiveerd te raken en hier voor de allerbeste tips om de grondige lenteschoonmaak zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen!

En, wat vinden jullie van deze resultaten? Mee eens of totaal niet? Laat HIER je mening achter!