Bij het verhuren van een woonruimte komt veel kijken: een huurder vinden, bezichtigingen organiseren en een huurcontract opstellen. Wat ook komt kijken bij het verhuren van een woonruimte is het vastellellen va de extra kosten. Je wilt natuurlijk geen kosten maken die niet gedekt worden. Daarvoor kun je van tevoren een vergoeding vragen, zoals sleutelgeld, overnamekosten, een waarborgsom en verhuurkosten. Hoewel dit logisch klinkt, zijn er wel bepaalde regels omtrent extra kosten. Om verhuurders te helpen heeft Kamernet hieronder een beschrijving van alle soorten extra kosten opgesteld.

Heb jij een kamer, studio of appartement te huur? Plaats deze dan op Kamernet en bereik duizend relevante zoekende huurders!

Overnamekosten

Wanneer je een woning wilt verhuren waar nog inboedel van de vorige huurder staat, kun je om een overnamevergoeding vragen. In het geval dat de voorzieningen vast aan de woning zijn aangebracht (zoals een keuken of een kast) en die niet zonder schade zijn te verwijderen, zijn deze een deel uit van de woning. Kosten hiervoor worden dan doorberekend in de huurprijs.  De nieuwe huurder is officieel niet verplicht om zo een vergoeding te betalen, maar de vertrekkende huurder of de verhuurder van de woning kan dit wel als een eis stellen.

Sleutelgeld

Verhuurders kunnen hun nieuwe huurder om sleutelgeld vragen. Dit wordt gezien als een vergoeding aan de verhuurder in ruil voor de sleutel van de woning. De vergoeding dient dan ook betaald te worden voor de nieuwe huurder daadwerkelijk is ingetrokken de woning. Het is echter officieel verboden in de wet om sleutelgeld te vragen, dus het is onredelijk om dit in het huurcontract op te nemen. Wanneer iemand alsnog sleutelgeld heeft betaald voor een woning kan dit via de rechter worden teruggevraagd, hiervoor is wel een bewijs van afschrijving nodig.

Verhuurkosten

Als verhuurder kun je soms extra kosten maken bij het verhuurklaar maken van een woonruimte. Hieronder kan bijvoorbeeld het opstellen van een huurcontract bij een notaris, het verkrijgen van een bouwkundige keuring of tijd vrijmaken voor het bezichtigen. Hiervoor mag de verhuurder kosten rekenen, zolang deze redelijk zijn. Wanneer de nieuwe huurder de kosten overdreven hoog vindt, kan deze via de rechter het geld terug krijgen.

Borg

De borg, ofwel de waarborgsom, wordt door bijna alle verhuurders gevraagd. De verhuurder vraagt dit om na afloop eventuele kosten te dekken, zoals eventuele schade of gebreken of een huurachterstand. Het is wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen, maar zoals de verhuurkosten mag dit niet onredelijk veel zijn. De rechter ziet  maximaal 3 maanden kale huur nog als borg nog als redelijk. Wanneer de woning niet beschadigd is, moet de verhuurder de waarborgsom aan het einde van de huurovereenkomst terugbetalen. De huurder is ook niet wettelijk verplicht rente te vergoeden over de waarborgsom.

Bron