Bij het verhuren van een woonruimte komt veel kijken: een huurder vinden, bezichtigingen organiseren en een huurcontract opstellen. Wat ook komt kijken bij het verhuren van een woonruimte is het vaststellen van de huurprijs en kosten. Je wilt natuurlijk geen kosten maken die niet gedekt worden. Daarvoor kun je van tevoren een vergoeding vragen, zoals overnamekosten, een waarborgsom en verhuurkosten. Let er hierbij wel op dat er bepaalde regels omtrent extra kosten. Om verhuurders te helpen heeft Kamernet hieronder een beschrijving van allerlei soorten extra kosten opgesteld. 

Heb jij een kamer, studio of appartement te huur? Plaats deze dan op Kamernet en bereik duizend relevante zoekende huurders!

Algemene extra kosten

Bij Kamernet is het mogelijk om aan te geven dat er extra kosten zijn, bovenop de huurprijs. Dit veld is enkel bedoeld voor wettelijk toegestane kosten, zoals een waarborgsom van maximaal drie keer de maandhuur of extra kosten voor gas, water en elektriciteit. Deze laatste soort extra kosten valt vaak onder de term servicekosten. Daaronder behoren onder andere internetkosten, schoonmaakkosten en voorschotkassen voor energiegebruik. Verder kan je als verhuurder ook kosten voor het gemeubileerd huren van een kamer of de kosten voor gemeentelijke heffingen in rekening brengen.

Overnamekosten

Wanneer je een woning wilt verhuren waar nog inboedel van de vorige huurder staat, kun je om een overnamevergoeding vragen. In het geval dat de voorzieningen vast aan de woning zijn aangebracht (zoals een keuken of een kast) en die niet zonder schade zijn te verwijderen, zijn deze een deel uit van de woning. Kosten hiervoor worden dan doorberekend in de huurprijs. Let wel, de huurder is juridisch gezien nooit verplicht om die spullen over te nemen. Is de nieuwe huurder niet bereid om de spullen over te nemen, dan moet de vorige huurder de spullen (alsnog) weghalen.

Sleutelgeld

Verhuurders kunnen hun nieuwe huurder om sleutelgeld vragen. Dit wordt gezien als een vergoeding aan de verhuurder in ruil voor de sleutel van de woning. De vergoeding dient dan ook betaald te worden voor de nieuwe huurder daadwerkelijk is ingetrokken de woning.Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. Het levert de verhuurder een onredelijk voordeel op. Het vragen van sleutelgeld kan dan ook niet worden opgenomen in de huurovereenkomst. Heb je als huurder toch sleutelgeld betaald, dan kan je dit via de rechter terugvorderen. Je hebt hier wel een bewijs van afschrijving voor nodig.

Verhuurkosten

Als verhuurder kun je soms extra kosten maken bij het verhuurklaar maken van een woonruimte. Verhuurkosten zijn kosten die de verhuurder maakt bij het opnieuw verhuren van leeg gekomen woningen. Deze (lage) kosten kunnen onder andere zien op het opmaken van het huurcontract, de bezichtiging of gebruik van de sleutels. De huurder betaalt de verhuurkosten aan de verhuurder. Belangrijk is dat de verhuurder alleen redelijke kosten in rekening mag brengen. De kosten mogen dus niet overdreven hoog zijn. Ze moeten in verhouding staan tot de hoeveelheid werk die de verhuurder eraan heeft besteed. Dit kan per geval verschillen, er is geen vaste richtlijn te geven. Te hoge verhuurkosten kunnen via de rechter worden teruggevorderd. Het verstandigste is om de kosten vooraf te bespreken met de huurder en vragen of de huurder akkoord gaat met het verwachtte bedrag. (Bron: Rijksoverheid)

Borg

De borg, ofwel de waarborgsom, wordt door bijna alle verhuurders gevraagd. De verhuurder vraagt dit om na afloop eventuele kosten te dekken, zoals eventuele schade of gebreken of een huurachterstand.Het vragen van een waarborgsom mag van de wet, behalve als het bedrag onredelijk hoog is (bron: Rijksoverheid). Wanneer een bedrag onredelijk is, is niet exact in de wet vastgelegd. Op basis van de geldende rechtspraak is een waarborgsom van maximaal 3 maanden kale huur nog redelijk. Het is dus toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder. Wanneer de woning niet beschadigd is, moet de verhuurder de waarborgsom aan het einde van de huurovereenkomst terugbetalen. De huurder is ook niet wettelijk verplicht rente te vergoeden over de waarborgsom.

Bron