Tegenwoordig heb je bijna altijd wanneer je gaat studeren een laptop nodig. Bij het uitzoeken ervan zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Welke specificaties zijn belangrijk? En hoe zit het met de garantie? In deze blog proberen we je een beetje op weg te helpen. Je kan natuurlijk ook altijd gebruik maken van een handige keuzegids bij het uitzoeken van een laptop.

Type laptop

Als eerste is belangrijk om te bepalen welk type laptop het beste bij jou past. Belangrijk daarbij is om ook rekening te houden met de wensen van je school.

  • De normale (Windows) laptop wordt met het Windows-besturingssysteem geleverd. Dit is het meest verkochte type omdat er keuze uit vele snelheden, formaten, behuizingen en opslagcapaciteiten is.
  • De MacBook is de beroemde laptop van het merk Apple. Gekenmerkt door een minimalistisch design en dunne behuizingen. Apple maakt gebruik van een eigen besturingssysteem –OS X– wat anders werkt als Windows. Niet alle software die je van Windows gewend bent heeft een Apple-versie. Daarentegen wordt het besturingssysteem van Apple vaak geprezen om de gebruikersvriendelijkheid.
  • Een Chromebook is een ‘Google-laptop’ die razendsnel opstart en de webbrowser (Chrome) als besturingssysteem gebruikt. In die browser gebruik je Google-apps, waarmee je documenten en spreadsheets maakt, mails verstuurt en natuurlijk websites bezoekt. Een internetverbinding is wel een voorwaarde. Niet alle scholen ondersteunen Chromebooks.

Schermformaat

De tweede stap is het kiezen van het beeldschermformaat. Het formaat van de laptop hangt namelijk voor een groot gedeelte samen met het gewicht en de draagbaarheid van de laptop. De resolutie bepaalt de hoeveelheid informatie die je op je beeldscherm kunt krijgen en hoe groot deze informatie wordt afgebeeld. 15 inch laptops wegen ongeveer 2,2kg, 13 inch modellen 1,5kg. Op een 13 en 15 inch laptopscherm krijg je over het algemeen evenveel informatie, alleen wordt alles net iets kleiner afgebeeld op een 13 inch model. De meest verkochte schermgrootte onder studenten is 15 inch, daarna 13 inch.

Processor

Als een computer een auto zou zijn, dan was de processor de motor. Hoe krachtiger de processor is, des te sneller de laptop werkt. Elk soort gebruik vereist weer een ander type processor.

  • Internetten en tekstverwerken

Een filmpje bekijken op YouTube, e-mails versturen en tekstdocumenten opstellen: dit zijn allemaal voorbeelden van taken die weinig van een processor vergen. Aan een Intel Celeron of Intel i3 of hoger heb je dan voldoende. Wil je net een stapje hoger en meer snelheid bij het opstarten van je laptop of programma’s waarmee je werkt? Kies dan voor een Intel Core i5 processor

  • Grafische programma’s of video’s bewerken

Wanneer je voor je opleiding gebruik maakt van grafische programma’s of video’s moet kunnen bewerken dan zijn vaak alleen de snelste processoren goed genoeg. Denk hierbij aan een Intel Core i7.

  • Gamen

De nieuwste games schakelen snel van scènes en perspectieven. Om zonder vertragingen te kunnen genieten van deze visuele actie, is een snelle processor een must. Een Intel Core i5 of i7 klaart de klus dan goed.

Opslag

SSD opslag is anno 2016 dé must-have voor elke studentenlaptop!

SSD staat voor Solid State Drive en is de ideale vervanger van je harde schijf, omdat hij bijna overal beter in is! Een SSD verbruikt minder energie en heeft minder bewegende onderdelen waardoor je niet meteen je bestanden kwijt bent als je laptop per ongeluk laat vallen of ergens tegenaan stoot. Maar het allerbelangrijkste is dat een SSD tot wel 20 keer zo snel is als een ouderwetse harde schijf! Dat merk je bij het opstarten, als je een filmpje of muziekje wilt opstarten, een spel wil laden, wilt surfen naar je favoriete youtube kanaal of tijdens het schrijven van je scriptie.

Netwerk

Alle laptops zijn tegenwoordig voorzien van WiFi. De meeste laptops maken gebruik van de 2,4GHz frequentieband. Sommige scholen vereisen echter 5GHz (Dual Band) wat de kans op storingen verkleint.

Extra kenmerken

Als je nu bijna weet aan welke specificaties jouw laptop moet gaan voldoen dan wil je misschien nog wat extra kenmerken toevoegen aan je wensenlijstje. Wat dacht je van een Touch scherm bijvoorbeeld? Of een verlicht toetsenbord? Een DVD speler misschien? Een GTX videokaart om de nieuwste games mee te spelen? Of een 360 graden kantelbaar scherm waardoor je laptop ook meteen als laptop te gebruiken is?

Garantie

Als student kun je tegenwoordig niet meer zonder een laptop. Maar er bestaat altijd de kans dat je laptop stuk gaat. Je wil dan zo snel mogelijk weer verder kunnen werken. Sommige partijen bieden bijvoorbeeld een gratis “Snelle Studenten Service” aan bij alle Windows laptops. Bij fabricagefouten (= schade die onder de garantie valt) wordt de laptop de volgende werkdag bij jou thuis of op school opgehaald en binnen 5 werkdagen gerepareerd. Lukt dat niet, dan krijg je tijdelijk een leenlaptop. Wil je nog meer zekerheid? Kies dan ook voor een verzekering.

Kom je er nog niet helemaal uit?

We hebben je met een paar tips zo goed mogelijk op weg proberen te helpen. Mocht je nog wat extra hulp kunnen gebruiken dan is het misschien goed om gebruik te maken van een handige keuzegids.