Update: Inmiddels is dit artikel verouderd. De nieuwste versie van dit artikel met alle relevante informatie kun je vinden op Kamernet: Welke kosten zijn wel of niet toegestaan bovenop de huurprijs?

Bij verhuren zijn veel verschillende regels waarmee de verhuurder rekening moet houden. Zo zijn er ook regels die betrekking hebben op het rekenen van extra kosten bovenop de huurprijs. Er zijn verschillende soorten extra kosten, bijvoorbeeld sleutelgeld, overnamekosten en borg. Waar het logisch lijkt om deze kosten door te rekenen naar de huurder, is dat niet altijd toegestaan. Kamernet heeft een aantal extra kosten uiteengezet en inzichtelijk gemaakt of deze zijn toegestaan om door te rekenen aan de huurder.

Heb jij een kamer, studio of appartement te huur? Plaats deze dan op Kamernet en bereik duizend relevante zoekende huurders!

Algemene extra kosten

Bij Kamernet is het mogelijk om aan te geven dat er extra kosten zijn, bovenop de huurprijs. Dit veld is enkel bedoeld voor wettelijk toegestane kosten, zoals een waarborgsom van maximaal drie keer de maandhuur of extra kosten voor gas, water en elektriciteit. Deze laatste soort extra kosten valt vaak onder de term servicekosten. Daaronder behoren onder andere internetkosten, schoonmaakkosten en voorschotkassen voor energiegebruik. Verder kan je als verhuurder ook kosten voor het gemeubileerd huren van een kamer of de kosten voor gemeentelijke heffingen in rekening brengen.

OvernamekostenWanneer je een woning wilt verhuren waar nog inboedel van de vorige huurder staat, kun je om een overnamevergoeding vragen. In het geval dat de voorzieningen vast aan de woning zijn aangebracht (zoals een keuken of een kast) en die niet zonder schade zijn te verwijderen, zijn deze een deel uit van de woning. Kosten hiervoor worden dan doorberekend in de huurprijs. Let wel, de huurder is juridisch gezien nooit verplicht om die spullen over te nemen. Is de nieuwe huurder niet bereid om de spullen over te nemen, dan moet de vorige huurder de spullen (alsnog) weghalen.

Sleutelgeld

Verhuurders kunnen hun nieuwe huurder om sleutelgeld vragen. Dit wordt gezien als een vergoeding aan de verhuurder in ruil voor de sleutel van de woning. De vergoeding dient dan ook betaald te worden voor de nieuwe huurder daadwerkelijk is ingetrokken de woning. Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. Het levert de verhuurder een onredelijk voordeel op. Het vragen van sleutelgeld kan dan ook niet worden opgenomen in de huurovereenkomst. Heb je als huurder toch sleutelgeld betaald, dan kan je dit via de rechter terugvorderen. Je hebt hier wel een bewijs van afschrijving voor nodig.

Borg

De borg, ofwel de waarborgsom, wordt door bijna alle verhuurders gevraagd. De verhuurder vraagt dit om na afloop eventuele kosten te dekken, zoals eventuele schade of gebreken of een huurachterstand.Het vragen van een waarborgsom mag van de wet, behalve als het bedrag onredelijk hoog is (bron: Rijksoverheid). Wanneer een bedrag onredelijk is, is niet exact in de wet vastgelegd. Op basis van de geldende rechtspraak is een waarborgsom van maximaal 3 maanden kale huur nog redelijk. Het is dus toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder. Wanneer de woning niet beschadigd is, moet de verhuurder de waarborgsom aan het einde van de huurovereenkomst terugbetalen. De huurder is ook niet wettelijk verplicht rente te vergoeden over de waarborgsom.

 

Voor meer informatie over extra kosten adviseren we te kijken op de website van de Rijksoverheid:

  • Extra kosten (Wat is de betekenis van sleutelgeld, overnamekosten, waarborgsom en verhuurkosten?)
  • Bemiddelingskosten (Moet ik bemiddelingskosten betalen voor de huur van een kamer of woning?)

Kamernet heeft getracht de regels omtrent het verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.