Als verhuurder wil je natuurlijk allereerst iemand vinden die de huurprijs kan betalen, maar ook een betrouwbaar persoon. Hoe kies je nou de beste huurder uit alle aanmeldingen en berichten die je ontvangt? Je hebt altijd het recht om te kunnen kiezen voor een huurder, maar discrimineren mag niet. Hoe kun je het dan het beste aanpakken? Kamernet helpt je daar graag bij. Lees verder voor de beste tips om je huurder te kiezen.
Tweede keer afspreken
Wanneer iemand langs komt bij een hospitatie of bij een bezichtiging maak je doorgaans maar kort contact. Het gaan dan vooral ook om de eigenschappen van de kamer en ook om de vragen die een persoon heeft over de kamer. Vaak gaat het niet om persoonlijke dingen. Je kunt iemand beter leren kennen wanneer je na de hospitatie of bezichtig nog een lop koffie gaat drinken. Zo kun je een goed beeld krijgen van de potentiële huurder, maar natuurlijk ook andersom. Let er wel op dat de verhuurder een hele reeks vragen niet zomaar kan stellen. Zo mag hij bijvoorbeeld in beginsel niet informeren naar de geboorteplaats, de etnische afstamming of de nationaliteit van de potentiële huurder. Deze informatie zou namelijk aanleiding kunnen geven tot het discrimineren op grond van afkomst.
Referentie
Om een goed beeld te krijgen van de potentiële huurder kun je altijd om een referentie vragen. Hierbij kun je denken aan een referentie van een oude werkgever, docent, huisbaas of huisgenoot. Hierdoor kun je een karakterschets krijgen van de potentiële huurder.
Documentatie
Het is belangrijk om een geschikte huurder te vinden. Iemand kan zich natuurlijk anders voordoen dan diegene eigenlijk is. Daardoor is het goed om enkele documenten te vragen aan de nieuwe huurder. Hierbij kun je denken aan:
- een bewijs van inschrijving bij een universiteit.
- een bewijs van afschrijving van een recent bedrag
- een verklaring omtrent goed gedrag
- een kopie van een recente loonstrook
- een kopie van het identiteitsbewijs
Deze gegevens zijn niet bedoeld om tegen de huurder te gebruiken. Hiermee kun je namelijk het verhaal van de huurder bevestigen, zo kun je zien of degene daadwerkelijk een student is of een inkomen heeft. Op deze manier kun je voorkomen dat er ineens een ouder persoon die zich jonger voordoet bij je komt wonen maar voorkom je ook nalatige betalingen. Hou wel in je gedachten dat de huurder nooit verplicht is om al deze informatie met je te delen.
Het beste advies is om een huurder te kiezen waarmee je een klik hebt. Op je gevoel vertrouwen is fijn, maar door deze extra controles heb je toch extra zekerheid.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.