Hospiteren. De meeste studenten gruwen al van het woord, anderen vinden het alleen maar leuk. De feiten blijven hetzelfde: voor de meeste kamers (ook op kamernet.nl) wordt er eerst een hospiteeravond (kijkavond, instemming etc.) gehouden. Een hospiteeravond is een avond waarbij je de huisgenoten en/of verhuurder ontmoet en deze beter leert kennen. Het is een soort kennismakingsgesprek waarbij men kijkt of het klikt tussen beide partijen.

Toch blijft zo’n avond meestal wel eng en is het moeilijk om te bepalen hoe je je nu moet gedragen! Daarom vind je hieronder 10 tips voor het hospiteren, om zo die ene kamer te bemachtigen!

 

Tip 1: Het grootste cliché van allemaal, maar absoluut waar: Blijf jezelf. Doe je niet anders voor dan je bent op een hospiteeravond. Je wilt bovendien wel in een huis wonen waarin jij je thuis voelt.

Tip 2: Hierbij komen we ook meteen bij tip 2. Denk bij jezelf goed na of je de kamer/ het appartement ook echt wilt. Ziet het huis er toch een beetje te smerig uit? Bedenk je goed dat dit echt niet gaat veranderen zodra jij er gaat wonen! Vertel de verhuurder(s) op het einde van de avond dan ook eerlijk wanneer je het niet ziet zitten, zodat ze iemand anders kunnen uitkiezen!

Tip 3: Kom niet te laat, maar ook niet te vroeg! Kom gewoon op tijd. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar let hier wel goed op. Veel hospiteeravonden zijn ingedeeld in timeslots. Bijvoorbeeld elk half uur komen er 2 personen kijken. Wanneer je te vroeg komt, neem je de tijd van de hospitanten voor jou in en indien je te laat komt gaat er alleen maar tijd af waarin je jezelf kunt promoten!

Tip 4: Bedenk van te voren al wat je gaat antwoorden op bepaalde vragen. Je kunt vragen verwachten als ‘wat zijn je hobby’s?’, ‘wat doe je in je vrije tijd?’, ‘wat zoek je in een huis/kamer?’ etc. Studeer je antwoorden niet letterlijk in (!), maar bedenk wel ongeveer de basis van wat je kwijt wilt.

Tip 5: Probeer met elke huisgenoot een praatje te maken, zodat iedereen zich jou nog herinnert aan het einde van de avond.

Tip 6: Maak oogcontact, hiermee kom je rustiger en spontaner over.

Tip 7: Stel zelf ook vragen! Stel vragen over je huisgenoten, wat zij zoal doen de hele dag en of ze bijvoorbeeld vaak samen eten etc. Stel echter ook vragen over het huis in het algemeen, hoe zit het met de wasmachine? De huisbaas? Huisgenoten vinden het alleen maar fijn wanneer je interesse toont.

Tip 8: Schrik niet van ludieke, zogenaamd lollige vragen, daar houden studenten nu eenmaal van. Vragen als ‘In welk dier zou je willen reïncarneren als je dood zou gaan?’, of ‘Als je moest kiezen tussen een schoen of een boek, welke zou je dan opeten?’. Op zulke vragen kun je je niet voorbereiden, zeg gewoon wat als eerst in je opkomt. De huisgenoten vragen dit alleen om je reactie te kunnen pijlen.

Tip 9: Laat je ouders thuis! Neem ze nooit mee naar een hospiteeravond. Je ouders willen natuurlijk graag zien in welke kamer jij gaat wonen, maar dat kan ook nog wel als je de kamer gekregen hebt. Op kamers gaan, gaat voor een groot deel ook om zelfstandigheid en daar hoort je moeder helaas niet bij …

Tip 10: Vraag na waarom je het niet geworden bent. Je krijgt meestal achteraf een berichtje met daarin of je wel of niet de kamer hebt gekregen. Indien je de kamer niet hebt gekregen en je had wel het gevoel ‘dat het goed ging’, vraag dan na waarom je het niet bent geworden. Je kunt hierop een antwoord krijgen als ‘er was net 1 iemand leuker dan jij’, dan weet je dat je de volgende keer misschien meer geluk hebt. Met antwoorden als ‘je kwam een beetje verlegen over’, kun je ook iets. Gebruik dit als tip en neem het mee naar je volgende hospiteeravond!

Bedenk goed dat het feit of je gekozen wordt voor een kamer van veel factoren afhangt en je dus maar net geluk moet hebben! Indien het na een paar keer hospiteren nog steeds niet is gelukt, geef niet op! Ook voor jou is ergens een kamer te vinden!

Heel veel succes!