Iets vervelender bestaat bijna niet: de weken voor de tentamens waar je naast studeren ook nog verschillende projecten moet inleveren. Wij zitten momenteel zelf ook in deze stressweek, gelukkig biedt het schrijven van dit blog een goede afleiding. Naast de standaard tips die elke leraar geeft zoals plannen, alles in stappen doen en gebruik maken van de PowerPoint sheets, geef ik vandaag vier tips hoe je gerust kan leren.

MOBIEL UIT!!!!!

Aangezien bijna iedereen wel een smartphone met Twitter en/of Facebook heeft, is het altijd verleidelijk om eventjes te kijken of iemand nog wat leuks te melden heeft. Maar, DOE DIT NIET! Zet je mobiel uit en geef die aan je pa of ma, huisgenoten of een dakloze als je een extreem geval bent. Dit geweldige apparaat zorgt alleen maar voor afleiding en je tentamens halen is nu even belangrijker.

Studiedate

Als je een hopeloos geval bent en nooit concentratie kan vinden, ga dan op zoek naar een studiegenoot waarmee je samen kan studeren. Het prettige van samen studeren is dat het zorgt voor meer motivatie en concentratie. Met maximaal twee of drie studiegenoten is het perfect om te studeren, met meer zorgt voor een overdosis gezelligheid. Ook kun je deze studiegenoten vragen om hulp wanneer je een vak niet snapt, er zal vast wel iemand zijn die het wel snapt. Zorg daarnaast voor veel pauzes, hierdoor zal je concentratievermogen opnieuw worden opgeladen.

eFaqt

Wat mij ook helpt is eFaqt. Een online tool waarmee je efficiënter kunnen leren. Dit lukt doordat de tool bewezen studiemethoden toepast op het leerproces. Dus minder tijd kwijt aan leren en meer tijd vrij voor leuke dingen! Je kunt aantekeningen, flashcards en mindmaps online maken en ook het eFaqt netwerk benutten waar andere mensen te vinden zijn die met dezelfde stof of boeken bezig zijn. Dus je studeert nog samen ook.

De magie van de Universiteitsbibliotheek

Je weet niet wat je ziet, vooral de laatste weken voor de tentamens. Volgens mij komt bijna elke student hier en dit is geen toeval, want de bibliotheek is de perfecte plek om te studeren. Wij weten zelf ook niet hoe dat komt, maar deze plek zorgt voor geweldige concentratie. Nu Jasper en ik ook in de stressweek zitten, hebben wij de bibliotheek van Nijmegen ontdekt en zijn er zeker vaker te vinden. Naast het studeren is de Universiteitsbibliotheek de laatste jaren uitgegroeid tot een hippe plek om te zien en gezien te worden. Een sociaal karakter heeft het dus zeker, zodoende dat je er zelf de liefde van je leven kan vinden. De zogenaamde gespotpagina’s op Facebook zijn er voor bijna elke Universiteitsbibliotheek te vinden.

Door: Bart van Kleef