Je zit eindelijk in het laatste jaar van je middelbare school en legt binnenkort je examens af. Heel spannend allemaal natuurlijk! Maar weet je ook wat voor studie je erna wilt gaan volgen?

Het kiezen van de juiste studie kan best lastig zijn. Sommige denken het al te weten, maar velen stoppen toch na een jaar ermee, omdat het simpelweg niet is wat ze hadden verwacht. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ziet die cijfers als een probleem. “Voor zowel voor de student als de opleiding is dit zonde. Als student wil je een goede start maken, het is een nieuwe fase in je leven waar misschien verhuizen naar een andere stad bij hoort. Als je dan moet stoppen is dat voor niemand fijn. Bovendien is het behoorlijk duur”, zegt LSVb-voorzitter Sara Spano. Dit komt doordat de basisbeurs vervangen is door een leenstelsel. Door de hoge kosten kiezen sommige studenten daarom toch voor een tussenjaar. Echter, blijkt uit het onderzoek dat gebrek aan oriëntatie een belangrijke oorzaak is.

Wie/wat kan ik raadplegen voor de juiste studiekeuze?

Ten eerste is het belangrijk om te weten waar jouw expertise ligt. Om jou alvast een beter beeld te geven voor je studiekeuze heeft Kamernet een aantal opties en tips voor jou uitgezocht en op een rijtje gezet:

  1.     De studiekeuzetest

Doe online een gratis studiekeuzetest! Na de test krijg je je resultaten te zien, waardoor je alvast een beeld kan creëren bij welke opleidingen jouw interesses het beste passen.

  1. Open dagen

Ga naar open dagen van de opleidingen die jou interessant lijken om beter geïnformeerd te worden over de opleiding. Je kunt gerust al je vragen stellen aan zowel de docenten als de studenten. Daarnaast krijg je gelijk ook een indruk van de sfeer en locatie van de Hogeschool of Universiteit.

  1. Proefstuderen

Ga proefstuderen! Hier krijg je meer informatie over de opleiding. Daarnaast krijg je ook verhalen te horen van de studenten zelf, die best handig zijn om te weten! Hierdoor krijg je een beter beeld van het niveau en inhoud dat van jou gevraagd zal worden.

  1. Meeloopdagen

Schrijf je in voor een meeloopdag! Hier loop je letterlijk een dagje mee met een student, zodat je een beter beeld krijgt van hoe het er precies aan toe gaat op een normale collegedag.

  1. Profielkeuze

Match je studie met jouw profielkeuze! Als je een havo/vwo scholier bent, heb je vast een profiel uitgekozen. Dit kan al een richting geven in welke studies jij je het beste kunt gaan verdiepen. Zo heb je op de meeste Hogescholen een lijstje met opleidingen die binnen jouw profiel passen. Zo kun je zien of er een interessante opleiding tussen zit voor jou!

  1. Studiekeuzeworkshop

Volg een studiekeuzeworkshop! Sommige Hogescholen bieden ook een studiekeuzeworkshop aan. Hier gaan ze door middel van opdrachten aan de slag om jou aan het denken te zetten. Het doel hiervan is om te zien wat jou nou echt inspireert en waar jouw interesses precies liggen.

  1. Studiekeuzeadviseurs

Bezoek of schakel een studiekeuzeadviseur in die jou op een professionele manier beter op weg kan helpen. Zo kom je er bijvoorbeeld achter wat jouw mogelijkheden zijn en wat je allemaal kunt doen om zeker van je studiekeuze te zijn.

Tip: Twijfel je tussen een aantal opleidingen? Schrijf je dan alvast in en later uit voor de opleidingen die je toch niet gaat volgen. Zo heb je je tenminste op tijd aangemeld en is de kans groter dat je toegelaten wordt en niet op de wachtlijst te komen staat!

Tot slot…

De meeste Hogescholen vinden het zelf ook belangrijk dat jij de juiste opleiding hebt gekozen. Daarom is de ‘de studiekeuzecheck’ een verplichte en belangrijke onderdeel om toegelaten te worden.

Kortom: Hoe meer jij je oriënteert en verdiept in je studiekeuze, hoe groter de kans is dat jij een studie kiest die bij jou past!

Heb jij je studie gevonden die helemaal bij jou past? Dan is volgende vraag in welke stad  je deze studie gaat volgen? Is er een mogelijkheid in de buurt of ga je het avontuur aan in een andere studentenstad? Kies jij voor een studentenstad die niet in de buurt ligt van jouw huidige woonplaats? Overweeg dan om op kamers te gaan!

 

Lees in onze volgende blog hoe je het beste je zoektocht naar een ideale studentenkamer kunt starten! So stay tuned 🙂

Volg ons ook op:

 

Bron: https://www.nu.nl/weekend/4102111/waarom-duizenden-scholieren-verkeerde-studie-kiezen.html