Na het plaatsen van je advertentie op Kamernet.nl, ontvang je als het goed is een aantal, of een hele hoop, reacties van mensen die geïnteresseerd zijn in het huren van jouw appartement of kamer. Maar hoe ga je met al deze reacties om? Hieronder vind je een aantal tips over hoe je het beste te werk kunt gaan.

TIP 1: Waar vind ik de reacties?
Op het moment dat iemand reageert op jouw advertentie, ontvang je daarvan een notificatie in je mailbox. Om deze reactie te lezen moet je vervolgens allereerst inloggen op de website. Vervolgens zie je bovenaan een wit envelopje staan: je inbox. Klik hierop en je ziet een lijst met je advertenties (en eventueel kamers waarop je hebt gereageerd). Klik op je actieve advertentie en aan de rechterkant verschijnen al je reacties.

TIP 2: Lees alle reacties rustig door
Na ongeveer een week moeten er genoeg reacties zijn binnen gekomen. Je kunt altijd langer wachten als je dat wilt, of wanneer je de hoeveelheid reacties nog te laag vind. Je hebt zo natuurlijk wel kans dat de huurders ondertussen al een andere kamer hebben gevonden. Lees alle reacties rustig door en bekijk de profielen van de personen die hebben gereageerd (dit doe je door op de naam van deze persoon te klikken). Personen die echt niet voldoen aan je eisen, kun je meteen afwijzen door op ‘afwijzen’ te klikken. Zo krijg je voor jezelf een beter overzicht van potentiële huurders.

TIP 3: Vragen kan geen kwaad
Wanneer een potentiële huurder je wel geschikt lijkt, betekent dit niet dat je hem/haar gelijk moet uitnodigen. Het kan geen kwaad om eerst nog wat extra vragen te stellen bijvoorbeeld. Je kunt gratis en vrijblijvend met elkaar communiceren via de mailbox.

TIP 4: Stuur alle personen een bericht terug
Wij krijgen veel klachten van huurders over het feit dat veel verhuurders niks terugsturen nadat de huurder heeft gereageerd op een kamer. Soms kan het zijn dat het erg veel moeite kost om alle reacties te beantwoorden, maar een reactie terugsturen is wel zo netjes. Zolang je niets terugstuurt hebben deze huurders nog hoop, terwijl de kamer misschien al lang is vergeven. Een persoon afwijzen is erg gemakkelijk, zeker met de nieuwe inbox. Vink de reacties van de personen die je wilt afwijzen aan. Je kunt hierna een reden voor het afwijzen toevoegen, of ervoor kiezen om niets mee te sturen. Klik vervolgens op “afwijzen” en deze persoon krijgt hier een notificatie van.

TIP 5: Nodig mensen uit voor een kijkavond!
De personen die een reactie hebben verstuurd en die je geschikt lijken voor de kamer, kun je uitnodigen voor een kijkavond, bezichtiging, hospiteeravond, instemming o.i.d. Let er op dat je niet 50 personen tegelijk uit, dit is niet rendabel en oneerlijk tegenover de potentiële huurders. 15 personen is ongeveer wel het maximum. De bezichtigingen worden dan ook meestal verspreid over de avond zodat iedereen rustig de tijd krijgt. Maak van te voren wel duidelijke afspraken met elkaar over plaats en tijd en geef je telefoonnummer voor het geval er iets mis gaat! Denk er ook aan dat veel mensen niet precies op de afgesproken tijd komen, dus plan de tijd ruim in!

TIP 6: Verwijder je advertentie zodra je een huurder hebt gevonden.
Nadat je een geschikte huurder hebt gevonden, vragen wij je om de advertentie zo snel mogelijk te verwijderen. Dit om te voorkomen dat huurders hier nog op gaan reageren, terwijl de kamer al is vergeven. Dit is oneerlijk tegenover de huurders aangezien zij geld hebben moeten betalen om te reageren, en dus betalen voor niets. Kamernet verwijdert automatisch advertenties na 1 maand om dit te voorkomen. Echter hoe eerder, hoe beter!

Succes met het vinden van een geschikte huurder!