Verzekeringen
Je gaat voor het eerst op kamers en daarbij moet je aan veel dingen denken. Zo ook het feit dat je een aantal verzekeringen zult moeten afsluiten. Hieronder vind je een aantal verzekeringen die typisch studentenverzekeringen worden genoemd, omdat ze op studenten van toepassing zijn wanneer zij op kamers gaan.

Inboedelverzekering
Wanneer je op kamers gaat zullen er al snel aardig wat spullen van waarde op je kamer bevinden. Het is slim om ervoor te zorgen dat deze spullen verzekerd zijn tegen o.a. diefstal, brand, waterschade etc. Dit kun je doen door middel van een inboedelverzekering voor studenten. Een inboedelverzekering is niet heel duur, maar zorgt er wel voor dat je voorkomt dat je eventueel voor hoge kosten komt te staan. Om een inboedelverzekering voor studenten af te sluiten moet er vaak aan een aantal voorwaarden worden gedaan. Zo moet je deur op slot kunnen, wil je verzekerd kunnen worden tegen diefstal. Rookmelders en brandblussers moeten aanwezig zijn etc. Informeer bij jouw verzekeraar naar de voorwaarden. Er zijn verschillende soorten inboedelverzekeringen, denk dus goed na over welk soort jij afsluit. Het verschil zit hem in de mate waarin je bent verzekerd. Kijk dus goed welke verzekering wat dekt, en kies diegene die het beste bij je past.

Zorgverzekering
Tot en met je achttiende ben je meeverzekerd met je ouders. Zodra je echter 18 wordt, ben je verplicht je eigen zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt voor zowel jongeren die op kamers wonen, als jongeren die nog thuis wonen. Veel zorgverzekeringen kennen studententarieven, informeer hier dus naar! Dit kan je veel geld schelen. Bijna iedereen heeft hiernaast recht op zorgtoeslag van de Belastingdienst. Deze moet je zelf aanvragen en hiermee kun je meestal een groot deel van je zorgverzekering financieren!

Aansprakelijkheidsverzekering
Wanneer je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben, hoef je deze niet zelf af te sluiten. Als het goed is ben je met hen meeverzekerd. Dit geldt voor zowel jongeren die op kamers wonen, als jongeren die nog thuis wonen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt je aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan anderen. Hieronder valt zowel lichamelijke als materiële schade. De schade die wordt verzekerd is schade die je per ongeluk veroorzaakt. Of je nu op zoek bent naar een kamer in Lutjebroek (ja, dat is echt een plaats!) of een kamer wilt verhuren in het centrum van Amsterdam, jij kunt op Kamernet terecht. Kamernet is het grootste kamernetwerk van Nederland en is er voor iedereen die op zoek is naar een leuke kamer of een kamer te huur heeft staan!