Studenten krijgen vanaf 2015 geen ov-jaarkaart meer, maar een kortingskaart. Dat hebben VVD en PvdA afgesproken in het regeerakkoord. De regeling geldt ook voor mbo’ers. Studentenorganisaties keuren het plan af. “Niet alleen raken studenten hun basisbeurs kwijt, maar ook hun OV-chipkaart”, zegt studentenorganisatie LSVb. “En het absurde is, ze zien er geen cent van terug. Het hoger onderwijs wordt geen millimeter beter qua kwaliteit, het is absurd.”

Kostenstijging van 5000 euro

Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zorgt het invoeren van de kortingskaart i.p.v. een ov-jaarkaart, gekoppeld aan de afschaffing van de studiefinanciering en het afschaffen van de zorgtoeslag voor een kostenstijging voor de student van ongeveer 5000 euro per jaar.

“Dit is in onze ogen onacceptabel”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. “De student lijkt de melkkoe van de bezuinigingen te worden.”

Sociaal leenstelsel

In de plannen van de VVD en de PvdA komt er vanaf 2014 een sociaal leenstelsel. Daardoor verdwijnt de basisbeurs voor bachelor- en masterstudenten. De aanvullende beurs blijft wel bestaan, volgens VVD en PvdA om de toegankelijkheid tot het onderwijs te garanderen.

Ook wordt er 20 miljoen euro vrijgemaakt om onbedoelde effecten van het vrijgeven van het collegegeld voor een tweede studie te compenseren. De verstrekking van gratis schoolboeken wordt teruggedraaid, iets wat per saldo 185 miljoen euro oplevert.

Bron: RTL Nieuws