Uiteraard moet je voldoen aan alle wettelijke eisen en wil je problemen met huurders voorkomen. Wanneer je vaker een kamer of woning verhuurt en je een contract ‘hergebruikt’ door telkens de huurdersgegevens te veranderen, loop je het risico een verouderde versie te gebruiken. Mocht je onverhoopt voor de rechter komen te staan, dan kan je contract (deels) niet rechtsgeldig blijken. Zorg daarom dat je huurcontract op het moment van ondertekening actueel is.

Hoe regel ik een actueel huurcontract?

Als woning- of kamerverhuurder kun je goede zaken doen bij legal tech bedrijven. ‘Legal tech’ is een redelijk nieuw type juridische dienstverlening. Deze bedrijven bieden zakelijke en juridische documenten online aan. Deze documenten kun je personaliseren en meteen downloaden. Naast huurcontracten vind je bij legal tech bedrijven ook aanverwante documenten zoals:

  • Brief huurverhoging
  • Brief huuropzegging door verhuurder
  • Opnamestaat
  • Huisregels

Wanneer je huurder bijvoorbeeld niet op tijd de huur betaalt, maan je hem aan met een ‘brief huurachterstand woonruimte’. Betaalt hij niet, dan is die brief essentieel als voorbereiding op een eventuele gerechtelijke procedure.

Wil je je eigen woning of kamer tijdelijk verhuren?

Ben je een particulier en wil je je eigen kamer of woning tijdelijk verhuren omdat deze vanwege je werk of studie in het buitenland even leeg staat? Ook dan bieden legal tech bedrijven uitkomst met documenten als:

Wil je een kamer verhuren die je niet zelf bewoont of wil je als hospita een kamer verhuren, bekijk dan dit document over Kamerverhuur.

Hoe maak je een document online?

Je hoeft geen programma’s te downloaden. Legal tech bedrijven bieden je op hun site de mogelijkheid om via vraaggestuurde tools of apps je document te maken. In de apps worden vragen gesteld die specifiek voor jouw verhuursituatie kunnen gelden. Achterliggende software combineert jouw antwoorden met de daarbij behorende wettelijke regels. Zo stel je op een aangename manier je document op en rolt er na de laatste vraag een maatwerk document uit.

Als je een document maakt en opslaat bij een legal tech bedrijf zoals Rocket Lawyer, dan krijg je een melding in je overzicht als er een nieuwe versie van jouw document is. Zo ben je altijd op de hoogte van updates in de wetgeving en kun je een volgend document in de nieuwe versie opstellen.

Hoeveel kun je besparen op juridische documenten?

Legal tech bedrijven hanteren uiteenlopende prijzen voor losse documenten. Verhuur je vaker dan kun je een lidmaatschap overwegen op online juridische diensten. Ook daarin is er prijsverschil, maar voor € 39,90 per maand vind je al een lidmaatschap op juridische diensten en kun je onbeperkt rechtsgeldige documenten opstellen. Vaak is er ook een sectie met documenten voor particulieren, waarmee je meteen je privézaken goed kunt regelen. Denk dan aan een volmacht of een levenstestament.

Onze tip: verhuur je vaker of verhuur je meerdere woonruimtes, zoek dan een voordelig lidmaatschap op juridische documenten waarbij je ook gebruik kunt maken van diensten van advocaten. Vaak krijg je met een lidmaatschap op online juridische diensten een mooie korting op het uurtarief van advocaten. Wil je nog meer besparen? Bij Rocket Lawyer krijg je een gratis proeflidmaatschap!

Ben je een particulier die een kamer wilt verhuren, bekijk dan ook dit artikel: Het opstellen van een huurcontract